Bewonersonderzoek afvalinzameling. Uw mening is belangrijk, ook als het om afval gaat.
30.Jan.2018
Noordenveld - Waarom een bewonersonderzoek?
In de periode van 1 februari 2018 tot en met 5 maart 2018 wordt in de gemeente Noordenveld een bewonersonderzoek gehouden. Dit onderzoek is bedoeld om informatie te verzamelen om te kijken of de genomen maatregelen op het gebied van afvalinzameling het gewenste effect hebben. Verder willen wij de afvalinzameling graag afstemmen op onze inwoners. Dit bewonersonderzoek maakt deel uit van de evaluatie van het afvalstoffenbeleid.

Wie voert het bewonersonderzoek uit?
Het onderzoek wordt uitgevoerd door SocioQuest, een onderzoeksbureau van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Voor dit bewonersonderzoek is een steekproef getrokken, waarbij 1.400 huishoudens in de gemeente Noordenveld willekeurig zijn geselecteerd. Als uw huishouden hierbij hoort, ontvangt u een brief met het verzoek een online vragenlijst in te vullen. U krijgt ook de mogelijkheid om het schriftelijk te doen.

Wat gebeurt er met de gegevens?
De gegevens die het onderzoeksbureau verzamelt, worden vertrouwelijk verwerkt en behandeld, zodat er geen relatie gelegd kan worden met individuele personen of adressen. De resultaten worden gebruikt bij de evaluatie van het gevoerde afvalstoffenbeleid.

Waarom een evaluatie van het afvalstoffenbeleid?
In 2015 heeft de gemeente ook een bewonersonderzoek uitgevoerd. Dit was de nulmeting. Met de resultaten hiervan is er nieuw afvalstoffenbeleid ontwikkeld. De gemeenteraad heeft in 2016 een nieuw afvalstoffenbeleidsplan vastgesteld, waarna met een speciale afvalcampagne de maatregelen zijn gecommuniceerd. Nu wordt er opnieuw een bewonersonderzoek uitgevoerd. Dit betreft een effectmeting. Doel hiervan is om te kijken of de getroffen maatregelen het gewenste effect hebben op de hoeveelheid kilo's restafval per inwoner per jaar en het afvalscheidingspercentage.

Het Ministerie en de gemeente verwachten in 2020 een afvalscheidingspercentage van 75% en maximaal 100 kilogram restafval per inwoner per jaar. Om dit te bereiken heeft Noordenveld de afvalinzameling gewijzigd. Zo is de inzamelfrequentie voor verpakkingen van plastic, metalen en drankenkartons (PMD ) medio 2016 van vierwekelijks naar tweewekelijks verhoogt. Daarna is de inzamelfrequentie voor restafval begin 2017 van tweewekelijks naar vierwekelijks verlaagd. Om het afvalstoffenbeleid te kunnen evalueren is informatie van de inwoners daarom van groot belang.

Uw mening telt!

Meer informatie
Voor vragen over het bewonersonderzoek kunt u contact opnemen met de gemeente Noordenveld via telefoonnummer 14 050.