Onderzoek voor woningbouw op locatie Kanaalstraat-Wilhelminastraat
31.Jan.2018
Roden - Na de plannen op voor locatie hoek Kanaalstraat — Wilhelminastraat met een supermarkt, ondergronds parkeren en appartementen bleek rond 2007 deze ontwikkeling, mede door het instorten van de woningmarkt en het terugtrekken van de supermarkt, niet meer haalbaar.

Na bijna een decennium van stagnatie in de markt door de recessie, is in de loop van 2017, met het aantrekken van de woningmarkt, door de beide grondeigenaren, de gemeente en Stichting Woonborg, een verkenning gedaan of de locatie ontwikkeld kan worden met alleen de bouw van grondgebonden woningen voor een aantal (specifieke) doelgroepen.

De uitgangspunten van het overleg zijn vastgelegd in een memo 'Ontwikkeling Kanaalstraat- Wilhelminastraat' van 7 april 2017. Uit het overleg is naar voren gekomen dat partijen willen onderzoeken of de ontwikkeling haalbaar is.


De belangrijkste uitgangspunten zijn de navolgende:
grondgebonden woningbouw met een verdeling van 50% sociaal en 50% vrije sector:
een kwalitatief hoogwaardige ontwikkeling met woningen die voldoen aan de wensen en eisen van partijen ten aanzien van duurzaamheid, geschiktheid voor specifieke doelgroepen, waar ook vraag naar is op de woningmarkt;
- ontwikkelen volgens het principe "samen uit, samen thuis", in ieder geval inhoudende een verdeling van kosten en opbrengsten.

Onderzoek naar mogelijke haalbaarheid ontwikkeling
Partijen willen in dit stadium, op basis van de (belangrijkste) uitgangspunten, onderzoeken of de ontwikkeling in beginsel ruimtelijk en financieel haalbaar is en tevens op welke wijze de samenwerking juridisch vorm gegeven kan worden. Met name de feitelijke bouwmogelijkheden op de locatie zijn daarbij van belang. Daartoe wensen partijen in ieder geval een gebiedsinventarisatie (vervuiling, klic, water, bestaande afspraken) uit te voeren en een zogenaamd volume-onderzoek door een architect uit
te laten voeren. Op basis van de uitkomsten daarvan kan dan een (ruwe) berekening uitgevoerd worden naar mogelijke kosten en opbrengsten van de ontwikkeling. Ook de juridische aspecten van de ontwikkeling zullen dan nader worden bekeken en op een rij worden gezet. Indien blijkt dat de ontwikkeling in beginsel haalbaar is kan een verdere uitwerking plaats vinden naar een voorlopig ontwerp.

Benodigd voorbereidingskrediet
Voor het onderzoeken van de haalbaarheid van de ontwikkeling moeten er (ook door de gemeente) kosten gemaakt worden. Het gaat daarbij om zowel interne kosten (eigen uren) als externe kosten. Voor de extern te maken kosten gaat het om de gemeentelijke helft van te maken kosten. De andere helft komt voor rekening van Stichting Woonborg. Aangezien er nog geen grondexploitatie is voor de locatie zal voor het maken van de kosten een voorbereidingskrediet van € 65.000,00 gevraagd moeten worden aan de raad.

Voorgestelde besluiten
Gelet op vorenstaande uiteenzetting wordt voorgesteld het navolgende te besluiten:
1. de locatie hoek Kanaalstraat-Wilhelminastraat is niet meer in beeld voor het (laten) realiseren van een supermarkt;
2. in gezamenlijkheid met Stichting Woonborg de haalbaarheid te onderzoeken van grondgebonden woningbouw op de locatie en de wijze waarop dit mogelijk is;
3. aan de raad voor te stellen een voorbereidingskrediet te verlenen van € 65.000,00 ten behoeve van het onder 2. omschreven onderzoek.