Het jaar 2018 sorteert voor op zonnigste jaar ooit. En kunnen we al spreken van hittegolf ?
2.Jul.2018
Het is al dagenlang droog, warm en zonnig zomerweer. De maximumtemperatuur ligt in het landelijk meetstation de Bilt al sinds afgelopen donderdag boven de 25 graden en de verwachting is dat het zomers warm blijft. Toch kan niet gesproken worden over een landelijke hittegolf.

Hittegolf

Om officieel te spreken van een hittegolf moet in de Bilt minstens 5 dagen op rij een maximumtemperatuur van meer dan 25 graden gehaald worden. Van deze dagen moet de temperatuur 3 dagen boven de tropische 30 graden uitkomen. Aan de eerste voorwaarde wordt inmiddels voldaan. Tropische temperaturen zijn sinds 28 juni 2018 nog niet gehaald in de Bilt en ook de verwachting is dat de magische 30-gradengrens niet bereikt wordt.

Regionale verschillen

In de Bilt lukt het niet, maar zou een lokale hittegolf tot de mogelijkheden behoren? Binnen Nederland zijn tijdens deze warmere periode grote temperatuurverschillen. Oorzaak hiervan is de aanhoudende noord(oost)elijke wind. Het relatief koele Noordzeewater drukt de temperaturen in het noorden, waardoor een lokale hittegolf in die hoek van Nederland is wel héél ver weg is. In het zuid(oost)en van Nederland is de aanvoer van de wind over land en kan het een stuk warmer worden.

Lokale hittegolf

In het zuidoosten zijn Gilze-Rijen en Arcen kanshebber voor een lokale hittegolf. Op deze officiële KNMI-weerstations is het al sinds 27 juni zomers warm (> 25 graden). Daarnaast is het op 30 juni, met respectievelijk 30,0 en 30,1 graden, tropisch warm geweest. Morgen en overmorgen is de kans aanwezig dat in het zuidoosten de 30 graden aangetikt wordt. Als dit in Arcen of Gilze-Rijen gebeurd is de lokale hittegolf een feit.

Droge bodem

De zandgronden in Arcen en Gilze-Rijen zijn erg droog en warmen door de zon door de droogte extra snel op. De energie van de zon hoeft niet meer gebruikt te worden voor de verdamping van bodemvocht en kan bijna volledig worden benut voor het opwarmen van de grond en de lucht daarboven. De droogte kan de temperatuur dus het laatste zetje geven naar de 30 graden.

Extreem

Dat het zo droog is kom door het alsmaar oplopend neerslagtekort. Inmiddels heeft de bodem een gemiddeld tekort van 210 mm aan water. Hiermee behoort het jaar 2018 tot de 5% droogste jaren tot nu toe. De komende dagen wordt de droogte alleen maar nijpender. Voorlopig valt weinig regen en het blijft warm en zonnig waardoor de verdamping onverminderd door gaat.

Zonnig jaar

Naast een voorlopige top-10 notering van meest droge jaren ooit, neemt het aantal zonuren in 2018 ook gestaag toe. Het huidige jaar staat tot nu toe op een 6e plaats van zonnigste jaren sinds het begin van de metingen. De verwachting is dat de zon de komende dagen overuren blijft draaien en het aantal zonuren blijft oplopen. Rond de 11e van juli zou 2018 zomaar eens een voorlopige 1e plaats kunnen innemen van zonnigste jaren ooit!

Bron Buienradar.nl