Onderzoek naar samenwerking van Museum Mensinge, Kinderwereld en Scheepstra Kabinet
4.Jul.2018
Roden - Op 14 maart 2018 heeft de gemeenteraad ingestemd met het beleidsplan van stichting landgoed Mensinge 2018 — 2021.

Ook is in dat besluit ingestemd met de doorontwikkeling van het museumdeel van Mensinge: Museum Havezate Mensinge. De opdracht en financiële gevolgen dienen eerst aan de raad te worden.

Doelstelling/probleemstelling
In het besluit van 14 maart is gekozen voor een doorontwikkeling van Museum Havezate Mensinge. Overweging was dat het belangrijk is om de Havezate te behouden en als museum verder te ontwikkelen. De potentie en meerwaarde van het museum wordt momenteel niet benut. Er is sprake van stilstand en op den duur achteruitgang. De centrumontwikkeling Roden is daarbij ons vertrekpunt.
Een keuze voor ontwikkeling van huis en collectie is niet het veranderen hiervan, maar haar waarde en betekenis beter zichtbaar maken. Er wordt toegevoegd aan het beleven van ons cultureel erfgoed en van het cultureel erfgoed op de Brink in Roden.

Er is op 14 maart door de raad gekozen voor een scenario waarin de stichting Landgoed Mensinge formeel wordt gesplitst in een theaterdeel en een museumdeel. Met de splitsing is ook aangegeven dat samenwerking en samengaan van het museumdeel met Museum Kinderwereld eveneens moet worden onderzocht en dat geldt op den duur ook voor samenwerking met het Scheepstra Kabinet.

De stichting Landgoed Mensinge is gevraagd een opdracht te formuleren tot het laten opstellen van een ontwikkelplan (organisatorisch, inhoudelijk en financieel) voor het museumdeel, inclusief raming van de kosten van dat ontwikkelplan.

Keuzes/oplossingen
De tekst is tot stand gekomen in nauw overleg met zowel het bestuur van Mensinge als van Kinderwereld. Beide organisaties zien graag dat niet het bestuur van Mensinge opdrachtgever wordt, maar de gemeente. Dit omdat de opdracht ook gaat over het komen tot samenwerking en samengaan met Kinderwereld.
De gemeente is als niet direct betrokken partij hierin meer aangewezen om dit proces en deze opdracht te leiden dan de beide musea, die vanzelfsprekend wel direct betrokken en belanghebbende partij zijn. Er wordt een stuurgroep gevormd die de opdracht begeleidt. De stuurgroep bestaat uit een vertegenwoordiging van de gemeente (manager team Beleid en Realisatie als voorzitter, ondersteund
door cultuurambtenaar) en twee afgevaardigden uit het bestuur van beide musea.
De opdracht richt zich op de doorontwikkeling van de Havezate, de organisatie en de financiën daarvan. Als een rode draad loopt daar ook de samenwerking met museum Kinderwereld doorheen. De doorontwikkeling van het Museum gaat gelijk op met het proces van samenwerking en samengaan.

Overigens wordt in de tussentijd de formele splitsing van het Landgoed Mensinge voorbereid en bewerkstelligd. Aan de samenwerking wordt alvast gestalte gegeven via het aanstellen van de conservator van Museum Kinderwereld als (tijdelijke) directeur bij Havezate Mensinge. Het definitieve onderzoeksrapport en de keuzes die daaruit volgen worden ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

Maatschappelijk draagvlak
Mensinge en Kinderwereld nemen een belangrijke pleats in, in de culturele activiteiten in onze gemeente en specifiek in Roden. Het cultureel erfgoed dat beide musea vertegenwoordigen is eveneens van grote waarde. Ze brengen eveneens educatieve en economische waarde mee. In het algemeen kan gesteld worden dat veel inwoners van de gemeente, Mensinge en Kinderwereld een warm hart toedragen