Wandelen, fietsen of toeren in het Zuidelijk Westerkwartier langs middeleeuwse kerken met prachtige kunst.
6.Jul.2018
Voor het achtste jaar wordt de tentoonstelling “Kunst in Kerkenpad” georganiseerd. In de prachtige middeleeuwse kerken van Tolbert, Niebert, Nuis, Marum en Noordwijk exposeren in de maand juli vijf professionele kunstenaars, ieder in z’n eigen kerk. De route langs deze kerken voert door het zo kenmerkende coulisselandschap van deze streek.

De kerken en Roesd zijn op vrijdag, 29 en zaterdag, 30 juni èn de hele maand juli geopend voor publiek op vrijdag, zaterdag en zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur. Informatie en routes liggen klaar bij Roesd en de deelnemende kerken. De entree is gratis.

De Plaatselijke Commissies van de Stichting Oude Groninger Kerken hebben in samenwerking met Roesd vijf bekende, merendeels noordelijke kunstenaars bereid gevonden hun werk te exposeren.

Ans Smits – kerk Noordwijk
Ans Smits is geboren en getogen in Noordwijk aan Zee. Ruim 33 jaar geleden is ze verhuisd naar Mildam in Friesland. Daar is de plek waar ze werkt in haar atelier.
Ans Smits haalt haar uitdaging uit het vastleggen van strandtaferelen. Haar kracht ligt in het observeren en het mooie ervan in verf te vangen met een lichtvoetige zweem, die zij op een verfijnde manier vastlegt. Extra bijzonder is het dat haar werken van Noordwijk aan Zee nu in het kerkje van Noordwijk in het Westerkwartier worden geëxposeerd: Noordwijk ontmoet Noordwijk! Zondagmiddag 15 juli is Ans Smits aanwezig in de kerk van Noordwijk

Marten Huitsing – Romaanse kerk Marum
Marten Huitsing (1965) heeft bijna zijn hele leven in Bedum gewoond. Hij studeerde aanvankelijk werktuigbouw en elektrotechniek, maar (her)ontdekte later zijn talent voor het schilderen. Hij studeerde in 2010 af aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst te Groningen. In de schilderijen van Marten Huitsing herken je de waardering voor het werk van de klassieke grootmeesters. De kleine verhaaltjes hebben vaak een melancholische inslag en lijken de tijd even stil te zetten. Schoonheid en eenvoud zijn de woorden die op zijn werk van toepassing zijn. Zondagmiddag 1 juli is Marten Huitsing aanwezig in de kerk van Marum.

Jacqueline Kasemier - kerk Nuis
Jacqueline Kasemier heeft haar opleiding genoten aan de Academie Minerva in Groningen. Zij woont en werkt in Usquert. Zij schildert in de traditie van de noordelijke realisten. Naast thematische voorstellingen ook stillevens, landschappen en portretten in opdracht. Een groot deel van het laatste werk is aan het onderwerp “water” gewijd, zoals vijvers en grachten rond Groninger borgen en boerderijen. Zij is gefascineerd door de gelaagdheid die zichtbaar wordt door spiegeling. Zondagmiddag 1 juli èn 29 juli is Jacqueline Kasemier in de kerk van Nuis aanwezig.



Jan Kooistra – kerk Niebert
Jan Kooistra – geboren 1950, Damwoude – was van jongs af aan bezig met tekenen en schilderen. Het was vooral de natuur om hem heen die hem mateloos boeide.
In Dokkum heeft Kooistra zijn eigen galerie waar hij zijn werken exposeert. De EO maakte een portret van zijn werk in het programma “In beeld met Jan Kooistra”. In de kerk van Niebert “De zeven kruiswoorden”: een indrukwekkende serie grote doeken over de laatste woorden die Jezus sprak aan het kruis. Zondagmiddag 22 juli is Jan Kooistra in de kerk van Niebert aanwezig.

Glaskunst uit Tsjechië en XXL Giclées van Rembrandt van Rijn in de kerk van Tolbert
De expositie bestaat uit unieke handgemaakte en mondgeblazen objecten van diverse glasblazerijen uit Tsjechië. Door heel het land, maar met name in de Bohemen zijn talloze glasblazerijen die het eeuwenoude ambacht nog uitvoeren. Het is een vrij moeilijke techniek en vereist veel geduld en aanleg. Rembrandt ontwikkelde zich tot de belangrijkste Nederlandse schilder, tekenaar en etser. Zijn opmerkelijke beheersing van het spel met licht en donker, waarbij hij vaak scherpe contrasten (clair-obscur) neerzette om zo de toeschouwer de voorstelling binnen te voeren, leidde tot levendige scènes vol dramatiek. In de kerk zijn tijdens de expositie extra grote doeken van de etsen van Rembrandt te bewonderen, waarbij opvalt hoe veel details er te zien zijn.

Als pleisterplaats dient Roesd. Zijn de 5 kerken de oudste gebouwen in het gebied, het pand van Roesd met zijn dak van roestend cortenstaal en opvallende architectuur is een van de nieuwere. In de winkel verkoopt men naast Giclée’s (een reproductie die in bijna niets onderdoet voor het origineel), kunstkaarten en kunstboeken van o.a. deze kunstenaars. En mocht men trek in iets lekkers gekregen hebben: Roesd herbergt ook een brasserie.