Help! Mijn hond is bang voor vuurwerk!
6.Nov.2018
De dagen worden korter, het blijft langer donker en met het ingaan van de wintertijd, beginnen de avonden eerder. Vaak is dat ook de tijd dat men weer begint met vuurwerk afsteken. Veel honden zijn bang voor vuurwerk en het is goed om daar tijdig mee aan de slag te gaan. Er zijn verschillende manieren om je hond door deze periode heen te helpen.

Allereerst kan je hond gaan trainen om de geluiden en geuren minder eng te laten vinden. Dit noemt men ook wel desensiteren. Belangrijk hierbij is dat je dit heel langzaam opbouwt en de hond langzaam laat wennen. Pas als de hond gewend is aan een bepaald niveau, kan je weer een stapje verder gaan. Gooi je hond nooit in het diepe, wanneer je je hond overweldigt met een overgrote hoeveel van geluid, wordt de angst waarschijnlijk alleen maar verergerd.
Ten tweede is het van belang dat de hond een veilige plek mag en kan zoeken. Dit kan naast jou op de bank zijn onder een dekentje of in zijn bench met een laken eroverheen. De hond geeft dit over het algemeen zelf aan.
Mocht je hond dit erg lastig vinden, dan kun je ondersteunen met (alternatieve) medicatie. Begin hier tijdig mij omdat de meeste medicatie 4 weken de tijd nodig heeft om werkzaam te zijn. Je kunt hiervoor een natuurgeneeskundig therapeut benaderen die de medicatie kan afstemmen op de behoeftes van jouw hond. Algemeen gebruikte alternatieve middelen zijn: Bach Bloesem Rescue druppels of spray, Zylkene en CBD-olie.
Wil je graag ondersteuning in het traject, dan kun je contact opnemen met een gedragstherapeut.


Geef een bange hond steun!
Vanuit oude trainingstechnieken wordt nog wel eens aangegeven dat je een hond die bang is, vooral moet negeren. Hierdoor zou hij dan leren om hard te worden en het zelf op te lossen.
Gelukkig is de conclusie uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken dat het negeren van (het gedrag) van honden geen positief effect heeft op de gemoedstoestand van de hond en ook niet op die van de relatie baas – hond.
In mijn ervaring is angst en schrik op te delen in 3 categorieën. Bij de eerste is er sprake van een lichte schrik en herstelt de hond snel al dan niet met ondersteuning van de baas. Wanneer de hond zodanig schrikt en bang is dat hij wil vechten, vluchten of bevriest, zit je in de tweede categorie. De laatste categorie is de meeste heftige en daarin blokkeert de hond volledig en is hij niet meer bereikbaar.
1 Lichte schrik (hond is wel bereikbaar)
2 Vechten, vluchten of bevriezen (hond is wel bereikbaar)
3 Volledige paniek (hond is niet meer bereikbaar)
Wat is er belangrijk bij angst? Voor de meeste dieren is dat het terugvinden van het gevoel van veiligheid. Wanneer die situatie veilig wordt ervaren, verschilt per hond. Over het algemeen kun je zeggen dat er – wanneer er sprake is van lichte schrik – het voldoende is om de hond het gevoel gegeven dat hij gezien wordt. Stel je hond klimt op een krukje en valt er vanaf. Hij staat er wat geschrokken en beteuterd naast. Je zou dan op een rustige toon en/ of met humor kunnen zeggen: “Was je aan het klimmen klauterkabouter?” Dit is uiteraard maar een voorbeeld, maar het gaat om het idee dat je wel even contact maakt met je hond, maar daarbij niet de nadruk legt op wat er mis is gegaan. Vaak schudden ze zich even uit, proberen het opnieuw of lopen weg.
Wanneer er sprake is van een heftigere schrik of angst waarbij de hond wil reageren met vechten, vluchten of bevriezen geef je de hond meer steun.

Wanneer je door het dorp loopt en er komt ineens een traumahelikopter over, dan kan dat voor sommige honden best een schrik zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld door je knieën gaan en een arm op over je hond leggen. Hiermee bied je de hond veiligheid in de situatie. Het gaat echt om een steun bieden en niet om troosten. Je vertelt hem dus niet hoe erg dat wel niet was en hoe blij jullie zijn dat je dit ook weer overleeft hebt.
Indien je hond in de derde categorie is beland, dan is het allereerst belangrijk om te zorgen voor de praktische veiligheid. In blinde paniek zal een hond niet meer luisteren. Zorg dat hij ergens is, waar hij niet kan ontspannen. Lijn de hond aan in een goed passend tuig of halsband of doe de deuren thuis dicht. Wanneer je op een veilige plek bent, kunt je hond helpen door middels van Bach Bloesem Rescue of een ander alternatief geneesmiddel om te helpen herstellen. Verder kun je je hond rustig gaan masseren en als je bekend met T-touch, kan je daar ook technieken van toepassen. Een zogenoemd thundershirt kan ook helpen voor de hond om zich veiliger te voelen.

Daarnaast is het belangrijk om in de toekomst te voorkomen dat je hond weer in een dergelijke situatie beland.