Muziekvereniging Noordenveld speelt de "Fanfare" bij opening Kunstmomenten
10.May.2019
RODERWOLDE – Op vrijdagavond 10 mei komt er tegen achten ’s avonds een praam via de Schipsloot, richting de korenmolen in Roderwolde gevaren. Op de praam staat op de voorplecht het echtpaar Johannes en Robertina Gaérthe, dat onderweg is naar hun thuishaven, hun huwelijks schilderij dat in Roderwolde hoort. Na een omzwerving van 167 jaar is het trouwportret van Johannes en Robertina Gaerthé terug in Roden. Het olieverfschilderij is 1 meter hoog en 85 centimeter breed, gemaakt door Julius Müller. Nadat Johannes afscheid nam van het leger, streek het echtpaar neer in Eelde om later in Roderwolde huis Woldzigt te huren, op de plek waar nu de gelijknamige koren- en oliemolen staat. Ze kregen samen 12 kinderen.

Het jongste kind, Ferdinand August, nam het schilderij mee, dat zo aan een omzwerving door Nederland begon. Nu komt het schilderij terug in Roden. Met dank aan Tjerk Karsijns. ,, hij schreef een verhaal over de onderwijzer Jannes Krijthe uit het dorp. Hij was getrouwd met een kleindochter van Gaerthé. Die naam intrigeerde hem. Hoe komt die familie in Roderwolde terecht.”Karsijns deed onderzoek in archieven en ontdekte dat Johannes Gaerthé uit Duitsland kwam en als militair met Willem V, prins van Oranje, naar Nederland reisde. Hij zocht en vond nazaten in Rotterdam en Prinsenbeek en wisselde gegevens uit. Hij kreeg contact met Mieke Gaerthé uit Prinsenbeek en stuurde haar het verhaal van onderwijzer Krijthe op. Mieke vertelde dat ze een schilderij van haar voorouders op zolder had staan. Al tien jaar. Niemand van de familie wil het aan de wand. En zo komt het dat het schilderij terugkomt naar Roderwolde. Thuis waar de familie tot aan hun dood heeft gewoond, op de plek waar nu de Korenmolen staat. Het echtpaar Gaerthé komt dus op symbolische wijze terug in Roderwolde op een praam (schuit) en daar zullen zij onder begeleiding van muziekvereniging Noordenveld Roderwolde binnen varen.

Harmonieorkest Noordenveld speelt de mars “Fanfare”, uit de gelijknamige film van Bert Haanstra. Een uniek optreden voor het orkest, want hoe vaak komt het voor dat je varend op een praam (schuit) een optreden mag verzorgen. De film de "Fanfare" kwam uit in 1958 en staat nog steeds in de top 10 van de meest bekeken films in Nederland. In de film ontstaat er een conflict tussen twee leden. Het gevolg is dat er twee fanfares ontstaan die elkaar bestrijden en afzonderlijk de eer van het dorp tijdens een concours willen verdedigen. "De film eindigt met een harmonieuze finale. De harmonieuze finale, zal muziekvereniging Noordenveld op de praam ten gehore brengen.
Van echtpaar Gaethé en de muziek van de Fanfare kan met recht gezegd worden dat twee bijzondere kunstobjecten van toen samen komen. Harmonieorkest Noordenveld is trots dat zij aan dit project mag deelnemen.

Vrijdag 10 mei kunt u het spektakel om 20.00 uur bij de Molen van Roderwolde aanschouwen.
www.mvnoordenveld.nl