Jonge Monniksgier doet Onlanden aan.
24.May.2019
Nadat ik vanmorgen mijn eerste foto had door gestuurd stond heel vogel minnend Nederland op zijn kop. Er zat een Monniksgier in het noorden van Nederland. Ik kreeg een tip van wandelaars met een hond, dat er zoals het er uit zag voor hun, een gewonde Zeearend midden in een weiland zat.

Dus ik zo snel als ik kon naar de plek toe.
Ik had op afstand al door de lens gekeken en zag direct dat het geen Zeearend was maar een Monniksgier en vermoedelijk dezelfde die twee dagen eerder bij Maastricht was gezien.

Monniksgieren leven voornamelijk in Azië en Zuid Europa en dan voornamelijk Spanje. Zij zijn met een spanwijdte van rond de drie meter groter als de Zeearend. Als ze rechtop zitten zijn ze ongeveer een meter hoog. Hun voedsel bestaat uit kadavers vandaar ook de lange kale nek. Tot voor een paar jaar geleden mochten mensen in Spanje kadavers nog gewoon in de natuur dumpen, maar dat mag niet meer en sinds dien gaan met name jonge vogels op trek. En bij lange zuidelijke wind willen ze wel deze kant op komen, vaak Vale Gieren en af en toe een Lammergier, en nu dus een Monniksgier.

Tekst/foto's© Theo Kompier