Column, Vogels in Noordenveld, de Hop
31.Aug.2019
Begin Augustus vertrokken wij op vakantie richting de Oder, de rivier die Duitsland en Polen van elkaar scheidt. Halverwege Duitsland ergens zeg ik tegen mijn vrouw, ik ben helemaal vergeten om nog een column voor Augustus te schrijven. Dus moet ik nu wel met een mooie vogel komen in mijn nieuwe column. Ik denk dat het aardig lukt met deze, de Hop.

De Hop is een zeer schuwe vogel heb ik tijdens onze vakantie mogen ondervinden. En als ze zich bedreigd voelen dan zetten ze de kam op hun hoofd rechtop. Rond 1974 is deze mooie vogel helaas verdwenen in Nederland als broedvogel, maar ieder jaar duikt er wel ergens in het land een op. Zo ook in April 2018 toen er een melding kwam dat er een was gezien in de Onlanden bij Eelderwolde. De meest recente melding in Drenthe was vorige week nog op de golfbaan bij Gasselte. In Nederland staat de Hop op de “Rode lijst” als verdwenen in Nederland.

Gelukkig komt hij in Duitsland, Frankrijk en Polen nog wel voor als broedvogel, dus misschien komt hij ooit weer terug vanuit een van deze landen. Uiteindelijk is dit ook gelukt met de Zeearend. De Hop broedt van April tot Juni en legt in een legsel 4 tot 7 eieren. Soms volgt er ook nog een tweede legsel. Er wordt ongeveer 15 dagen gebroed, het nest bevind zich vaak in boomholtes of nissen in oude muren. De jongen vliegen na ongeveer 30 dagen uit. Om de jongen te beschermen tegen vijandelijke indringers besproeit het vrouwtje de jongen met een stinkende vloeistof.

De meest noordelijke Hoppen overwinteren in Afrika de Zuid-Europese vogels blijven vaak op plek. Ze eten grote insecten die ze met hun lange snavel uit de grond peuteren. Vaak zie je de Hop ook op grindpaden stenen omdraaien met hun snavel op zoek naar insecten.

Tekst/foto's Theo Kompier©