Column: Vogels in Noordenveld, de Ransuil
3.Nov.2019
Uilen zijn altijd al imposante vogels geweest, en worden (helaas) ook vaak door valkeniers gebruikt bij hun Roofvogelshows. En dan gaat het vaak om een Kerkuil een uilen soort die vooral in de nacht jaagt, die dan zijn kunstje overdag moet doen. U begrijpt mijn punt wel denk ik.

De Ransuil is een middelgrote uit met oranje ogen en opvallende oorpluimen, die oorpluimen hebben trouwens niets te maken met de oren. Door die oorpluimen wordt hij wel eens verward met de Oehoe die een stuk groter is. Zelf heb ik deze fout kort geleden ook nog gemaakt, toen ging het om een flinke Ransuil, en ik dacht al gauw dat het een wat kleinere Oehoe was. De Ransuil komt boven de evenaar in veel landen voor. Ze broeden in Maart en Mei en leggen 3 tot 4 eieren, bij genoeg voedsel in de omgeving willen ze ook nog wel een tweede keer broeden. Als nest worden oude Ekster en Kraaien nesten gebruikt. Na 3 weken verlaten de jongen het nest en klimmen in bomen die in de omgeving staan, na 5 weken kunnen ze vliegen.

Ransuilen eten hoofdzakelijk muizen zoals Woelmuizen en Veldmuizen maar vangen ook wel kleine vogels als mussen en vinkachtigen. In het najaar verzamelen Ransuilen zich in grote groepen en gaan op een vaste plek in bomen zitten. Er zijn locaties bekent waar en wel meer dan 25 bij elkaar zaten maar meestal gaat het om tientallen. En dat kan ook midden in een woonwijk zijn. De Ransuil staat op de Rode lijst vermeld als “kwetsbaar”.

Dan nog even die ogen, daaraan kun je namelijk zien wanneer een uil jaagt. In ons land zijn er drie kleuren ogen onder de uilen, namelijk zwart, oranje en geel. Uilen met zwarte ogen zoals de Kerkuil en de Bosuil zijn echte nachtjagers. De uilen met oranje ogen zoals de Oehoe en de Ransuil, jagen tijdens de schemering, dus tijdens zonsopkomst en zonsondergang. En je raad het al natuurlijk de uilen met gele ogen zoals de Velduil en de Steenuil jagen overdag. Dit wil overigens niet zeggen dat je de andere soorten niet overdag kunt tegenkomen.

Tekst/foto's Theo Kompier© tdk-fotosite.nl