Column, Vogels in Noordenveld, Mandarijn eend
1.Feb.2020
Iedereen die wel eens bij een Havezate heeft gewandeld en dan in dit geval Havezate Mensinghe in Roden, zal zich ongetwijfeld afgevraagd hebben wat voor soort eend dat kleurige eendje is. Dat is het mannetje van de Mandarijn eend. Het vrouwtje is een stuk saaier van kleur, zij is grijs met een witte oog streep en een groen vlak (spiegel) achter op het lichaam.

De Mandarijn eend is een Aziatische vogel die al honderden jaren als siervogel wordt gehouden. Zij broeden in bomen en dan met name oude specht nesten. Van origine broeden zij in China en Noord Korea, maar tegenwoordig broedden in Europa ook Mandarijn eenden, alleen gaat het dan vaak om ontsnapte siervogels die zich hier prima kunnen redden in de natuur. Maar omdat ze hier niet thuis horen staan ze op de lijst van exoten. Het eerste broedgeval in Nederland werd vast gesteld in 1964.

Mandarijn eenden voeden zich voornamelijk met waterinsecten afgewisseld met plantaardig voedsel. Als het tot broeden komt leggen ze 8 tot 12 eieren die rond de 30 dagen uitgebroed worden. De jongen verlaten het nest na een dag en kunnen na 60 dagen vliegen. Mandarijn eenden zijn een kleinere eenden soort en zijn ongeveer tussen de 41 en 50 cm en wegen rond de 500 gram.

Tekst/foto's Theo Kompier© tdk-fotosite.nl