De energietransitie: Niet regisseren maar faciliteren
1.Mar.2020
Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer heeft raadslid Jeroen Kruims het over de Energietransitie.

 

We zijn alweer halverwege. Time flies when you’re having fun! En plezier heb ik er zeker in, eigenlijk boven verwachting. Als iemand me 4 jaar geleden zou hebben voorspeld dat ik in de politiek terecht zou komen…..

 

Waar ik jullie graag over wil bijpraten is de energietransitie. Gaan we weer, zullen jullie wel denken. Want ja, ook in de gemeente Noordenveld zijn we er druk mee doende. De termen vliegen je om de oren: Klimaatakkoord, RES, Transitievisie Warmte, aardgasvrij. Snapt u het allemaal nog? En in onze gemeente: Beleidskader Energieprojecten, Kwaliteitsgids, Energieke Wijken, enzovoort. In onze fractie wordt ook wel eens een zucht geslaakt (vorige week woensdag hoorde ik nog één bij Rikus Koopman). En overal willen we als gemeente ook nog graag doen aan participatie: dat u er iets over mag zeggen. De ene bijeenkomst is nog niet geweest of de andere is alweer aanstaande.

 

Voortvarend en met gezond verstand aan de slag

Naast dat wethouder Kirsten Ipema samen met de ambtenaren, Energie Coöperatie Noordseveld en niet te vergeten onze inwoners(!) heel druk zijn met de uitvoering, mag ik er zo nu en dan ook wat van zeggen namens Gemeentebelangen. En er wat van vinden samen met mijn fractiegenoten. En wat vinden we er nu dan van? Nou, we zijn volgens mij voortvarend met gezond verstand aan de slag. Even een opsomming (vast niet volledig):
• Er zijn 2 Energieke Buurten volop aan de slag;
• Het wagenpark van de gemeente wordt volop verduurzaamd;
• Voor de realisatie van zonneparken en windmolens zijn regels in ontwikkeling;
• Voor de transitievisie Warmte zijn de voorbereidingen in volle gang (wanneer moet welke wijk in Noordenveld van het aardgas af zijn en welke oplossing hoort daar bij);
• Etc…

 

Wat we vooral leren is dat er geen uniform plan is voor elk dorp in Noordenveld

Voortvarend dus en voortdurend onder de aandacht. Volgens anderen in de Raad kan het allemaal nog voortvarender (sneller vooral). Ik zeg: doe maar normaal. En volgens mij past dat prima bij Gemeentebelangen. En wat is normaal dan volgens mij? Ga als gemeente niet te veel voorschrijven. Help mensen die dat willen om te verduurzamen. Dus niet regisseren maar faciliteren. Je ziet dat heel mooi terug in de Energieke Wijken. De ambtenaren die daar betrokken zijn, hebben een ondersteunende rol. De inwoners trekken de kar en bepalen zelf de koers. En dat gaat in beide wijken totaal verschillende kanten op. En het gaat ook met vallen en opstaan. En dat is goed, want daar leren we van. Wat we vooral leren is dat er geen uniform plan is voor elk dorp in Noordenveld. En dat wordt dan ook weer het moeilijke in de Transitievisie Warmte…..

 

Niets uitsluiten

Dat we in Noordenveld met de energietransitie voortvarend aan de slag zijn, is nu wel duidelijk. Betekent dat dan ook dat wij als gemeente(Belangen) dan de antwoorden hebben? Nee zeker niet wat mij betreft. Het is een zoektocht, waar het één het ander niet uit kan sluiten. Het is niet of rijden op elektriciteit of op waterstof. Het is een mix van beide. Stefan Holthausen (zelf fervent waterstof aanhanger) zei het heel mooi: daar waar nu benzine straks elektrisch, daar waar nu diesel straks waterstof. De mix dus. En dat geldt straks volgens mij ook voor uw gasaansluiting. De een zal overgaan op volledig elektrisch, de ander zal gaan stoken op waterstof of biogas. We moeten niets uitsluiten.

 

Niet gek laten maken

Wat we vooral moeten doen is waar we bij Gemeentebelangen goed in zijn. Met gezond boerenverstand blijven nadenken en ons niet gek laten maken door de mensen die de energietransitie nog sneller willen laten verlopen. En daar past ons motto dan weer mooi bij: Samenwerken Verbinden Doen.