Rondje aarde, op reis met de landrover naar Centraal Azië
10.Mar.2020
‘We gaan voor het avontuur, 25.000 kilometer door 25 landen.’ Leon en Merijn, opgegroeid in Roden, doen waarvan anderen dromen: met een landrover zoveel als mogelijk offroad-rijden. Niet over de gebaande wegen, maar als het aan hen ligt binnendoor, door de natuur, door de bossen en over de steppes. Einddoel is Mongolië, waarna door Rusland de terugreis begint.

 

Half maart gaan ze vertrekken. Met z’n vieren. Merijn en Leon werkten al lange tijd aan het plan om een half jaar rond te reizen: ‘We wilden eerst richting China, maar dat bleek toch lastiger dan gedacht. Ook het idee om door het continent Afrika te reizen strandde. Te gevaarlijk. Uiteindelijk kwamen we in contact met een stel uit Utrecht, dat deze reis eerder maakte. Hun verhaal sprak ons meteen aan. Van hen kregen we ook vele tips.’ De andere twee reizigers, Patrick en Pim, haakten later aan. Pim: ‘Ik ken Merijn en Leon inmiddels door en door. Met hen durven wij deze tocht zeker aan, we gaan heel goed met elkaar om. Daar heb ik alle vertrouwen in!’

 

Oude landrover

Leon en Merijn kochten een oude landrover en knapten deze helemaal op. De auto werd verhoogd (groundclearing) en er kwamen nieuwe banden. Met speciale LED verlichting rondom is het zicht bij donker perfect; een koelkastje, gasstel en kastruimte zijn er ingebouwd. En speciale voorzieningen voor noodsituaties (recovery gear) met zandladders om weer los te komen uit de modder en zelfs met een lier aan de versterkte stalen bumpers. Naast EHBO spullen gaat er ook gereedschap mee, voor mogelijke reparaties onderweg en natuurlijk proviand en zelfs noodrantsoenen. Bovenop de wagen zijn twee daktenten gemaakt om hoog en droog te kunnen slapen. ‘We zijn heel goed voorbereid op alle mogelijke situaties’, volgens Leon, die veel ervaring heeft met het sleutelen aan auto’s.

 

Goed voorbereid

Ook de tweede landrover is optimaal opgeknapt. ‘Het is ook prettig dat we met twee auto’s reizen, dat geeft een veilig gevoel. Net zoals dat we met z’n vieren zijn.’ De avonturiers zijn zich terdege bewust van mogelijk de keerzijde van zo’n reis: tegenslagen, lang wachten bij de grenzen, irritaties onderling, ontberingen door de hitte in sommige landen, mogelijke heimwee, gemis van vrienden en familie. We zijn goed op elkaar ingespeeld, dus we geloven dat we elkaar kunnen opvangen als het nodig is en we misschien de ander, op momenten, er doorheen moeten slepen’, zo beamen ze alle vier.

 

Hang naar avontuur

Naast de mogelijke zware kanten van zo’n lange reis overheerst de hang naar het rondreizen en het avontuur: andere mensen ontmoeten, andere culturen ervaren en genieten van de overweldigende natuur in veel landen. Het is de bedoeling om zo veel als mogelijk in de natuur te zijn en daar te kamperen.

 

Merijn: ‘In sommige landen, bijvoorbeeld in Oezbekistan, is het verplicht, als buitenlander, voor het verstrekken van een visum te overnachten in een hotel. Zo passen we ons aan, aan de heersende regels en normen van het land. Dat zal wel wennen zijn maar is ook een enorme nieuwe ervaring voor ons. We hebben ons goed voorbereid.’

 

De mannen zijn allen zo rond de 23 jaar. Ze benadrukken dat ze nu de kans hebben om een dergelijk plan uit te voeren. Leon: ‘We willen graag wat zien van de wereld, we zijn nog niet gesetteld en zitten nog niet vast in banen en hypotheken. We stappen een tijdje uit het normale leven. Verder hechten we alle vier niet zo aan materiele zaken.’ Pim: ‘Ik zocht een nieuwe uitdaging, nu heb ik de kans en durf dit bizarre avontuur wel aan.’ Leon krijgt verlof van het bedrijf waar hij werkt en kan na een half jaar weer terugkeren. Merijn is als ZZP’er eigen baas en pakt zijn klussen wel weer op na deze reis. Patrick is momenteel nog op reis in Australië op een rondreis en heeft verder geen verplichtingen.

 

Contact houden met familie en vrienden en in noodgevallen

Helemaal van de wereld zijn ze ook niet. Ze zullen geregeld contact houden met het thuisfront, via internet. Merijn: ‘Mijn vriendin Hanneke ga ik heel erg missen, maar gelukkig gaat zij zelf ook een half jaar naar het buitenland voor een stage en we houden via social media contact.’

In noodgevallen is het mogelijk contact op te nemen via een noodsysteem, via een satelliet naar GSM. En er is een contract met een wereldwijde organisatie die de coördinaten kunnen vinden om nooddiensten in te zetten. Verder volgen de mannen nog een soort commandotraining om te kunnen overleven in extreme situaties. Kortom ze zijn overal goed op voorbereid.

 

Einddoel Centraal Azië

De reis gaat door maar liefst 25 landen w.o. een aantal voormalige sovjetlanden als Georgië, Azerbeidzjan, Turkmenistan en Oezbekistan. De eindbestemming is Mongolië om vervolgens door Rusland de terugreis te aanvaarden. Het plan om ook door Iran te reizen hebben ze vanwege de veiligheid laten varen. Er zijn diverse visa aangevraagd en voor een aantal landen zal dat onderweg gebeuren. Ook moet worden doorgegeven aan enkele Nederlandse ambassades, dat zij op reis zijn in het betreffende land.

 

Vertrek uit Nederland

Ze kijken uit naar de 18e maart, wanneer ze gaan vertrekken. ‘Als we dan wegrijden van onze vrienden en familie zullen we wel even een traan laten, maar dat hoort erbij.’ Maar we hebben er ongelofelijk veel zin in om dit avontuur aan te gaan. Dit maak je nooit meer mee. Vol van ervaringen en mooie momenten komen we eind augustus weer terug. Zeker een trip om nooit meer te vergeten!’

Meer informatie: www.rondjeaarde.nl

 

Tekst

Peter Boers

https://www.Contekst.nu