Uit de Oorlogsgeschiedenis van Roden: Bommen op het dorp.
5.Apr.2020
Zeer korte versie boek “Het Bombardement op Roden” van Wim Fonk en Tjerk Karsijns.

 

Zo rond negen uur in de milde herfstavond van vrijdag 24 oktober 1941 stonden fietsenmaker Harm Fonk, winkelier Wouter Wee­­ner en aannemer Albert Holt voor het naar bed gaan nog even buiten te pra­ten. Zij woonden dicht bij de kruising Westeinderweg/Beuklaan (nu Heerestraat/Wilhelmina­straat)­.

 

Een aanzwellend geluid verried het naderen van een vliegtuig. Niets duidde op moeilijkheden en aandacht werd er dan ook niet aan geschonken.

 

Opeens was er een fluitend geluid. “Bommen”, schreeuwde een van de man­nen. Albert Holt stoof zijn huis in en Harm Fonk dook onder de bank voor het huis van de aannemer. Wouter Weener rende naar huis maar was te laat. Door de luchtdruk van een ontploffende bom werd hij tegen de grond gesmeten. Ge­luk­kig bleef hij ongedeerd.

 

Seconden voor de bommen Roden teisterden vielen ter hoogte van het huidige Nijlandspark brandbom­men.

 

Bom 1 viel achter het huis van Harm Fonk. Tegen een stelling met ijzer van de tegenover gelegen smederij van Evert Liewes slaande bomscherven veroorzaakten een vonkenregen.

Bom 2 ontplofte naast de schuur achter de boerderij Thie (huidige konditorij).

Bom?? 3.

 

Enkele meters achter de vee schuur van caféhouder Germ de Vries, de huidige Merry Gold, zat na het bombardement in de rand van het grensslootje een vreemd modderig en rafelig gat. Voorheen was het er niet en al di­rect bestond het vermoeden van een blindganger. Harm, de 16-jarige zoon van Germ por­de wat met een stok in het gat maar vond niets.

 

 

Bom 4, aangenomen dat ook 3 een projectiel was, viel in de speeltuin van café Willem Scheepstra, vlak naast de grote schommel. Het speeltuig kwam scheef te staan. De hooikiep op het naastgelegen perceel van aannemer Marten de Vries werd grotendeels vernield.

 

Bom 5 verwoestte het tegenover het gemeentehuis en tussen café Scheepstra en drogist Cor van der Werf staande ijscohokje. De deur van het café werd eruit geblazen. Alle ruiten sneuvelden en honderden pannen sloegen van het dak. De drogisterij en de naastgelegen groentewinkel van Klaas Valk ondergingen hetzelfde lot.

 

Bom 6 kwam terecht in de vroegere afvoer­sloot “De Bitse”. Een lading viezigheid bedekte de straat en omliggende huizen. De villa van dokter Bruins, op de plek waar heden ten dage het nieuwe gemeentehuis staat, werd zeer zwaar beschadigd. De schuur naast de villa kwam er redelijk goed vanaf.

 

Bom 7 viel op de achterzijde van het gemeentehuis, waar conciërge Johannes Van der Wiel en zijn vrouw Martje Korf woonden. Op de avond van het bombardement was het echtpaar vroeg naar bed gegaan, omdat zij volgende morgen vroeg op reis gingen.

 

Tussen de eerste en de laatste bom verstreken seconden. Van der Wiel, die nog niet sliep en geraas hoor­de, sprong uit bed en stapte door het openslaande raam zo van de slaap­ka­mer op het dak van de secretariskamer. Hij was nauwelijks buiten of de bom verraste hem. Een scherf trof hem in de onderbuik.

 

Dokter Weggemans verleende eerste hulp. Samen met Riemer de Vries bracht garagehouder Jan Karsijns het slachtoffer met de Studebaker ambulance naar het ziekenhuis. Het bleek vergeefs. Onderweg overleed Van der Wiel.

 

Zoals bekend werd de blindganger op 26 juli 2016 gevonden en op 29 juli tot ontploffing

gebracht.