Blog Eline van fysiotherapie Kinesis: Kennisdeling Herstellen van Corona
13.May.2020
Op de tv, op de radio, in de krant, het is Corona wat de klok slaat. Mensen beginnen zo langzamerhand een klein beetje Corona-moe te worden en willen graag weer op volle kracht vooruit. “Ja, nou weten we het wel.” was ook mijn eerste gedachte op het moment dat er op de radio opnieuw het aantal IC-opnames of het aantal COVID-19 slachtoffers voorbij kwam…

 

Maar toen was het donderdag 30 april en het KNGF (de beroepsvereniging voor fysiotherapeuten) organiseerde een webinar met als titel: Fysiotherapie bij patiënten met COVID-19. Nieuwsgierig meldde ik mij aan en schoof om 20u achter mijn computer aan de keukentafel om meer te weten te komen over de impact van COVID-19 op het fysiek functioneren en de rol van de fysiotherapeut in het herstel. Terwijl de sprekers vertellen over hun ervaringen in de ziekenhuizen en revalidatiecentra begin ik langzaam te beseffen hoe lang wij nog last gaan hebben van Corona en haar naweeën.

 

Wist je dat:


  • er al verlies in spiermassa optreed als je 24 uur in bed ligt?



  • dat we voor 1 dag in bed al een week bezig zijn om de kracht en conditie weer op te bouwen?



  • de gemiddelde ligduur van een COVID-19 patiënt op een intensive care 4 tot 6 weken is? Reken zelf maar eens uit hoe lang dat herstel gaat duren…


 

En dan hebben we het nog niet eens over alle overige schade: aan de longen, aan het hart, aan de zenuwbanen, aan de overige organen, maar vergeet zeker ook niet de psychologische gevolgen.

 

Je lijf laat je in de steek en je bent nog geen schaduw van diegene die je een x-aantal weken geleden nog was. Ik geef het eerlijk toe, dit is absoluut een stuk heftiger dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Ik zal je de technische details van de presentatie besparen, maar zou graag nog willen delen wat de fysiotherapeut voor Corona-patiënten kan betekenen.

 


Lange termijn gevolgen Corona


Uiteindelijk weten we nog relatief weinig over de lange termijn effecten van COVID-19, maar we zien in ieder geval vaak dat mensen langdurig vermoeid blijven, duidelijk minder kracht en conditie hebben, problemen hebben met de balans en moeite hebben om hun oude leven weer op te pakken. Daarnaast ligt overbelasting op de loer. We konden immers 3 weken geleden nog … (vul maar in: tennissen, fietsen, hardlopen, zwemmen, etc), dus waarom zou dat, nu we hersteld zijn, niet weer
kunnen?

 


Revalidatie na Corona


De fysiotherapeut kan helpen bij de revalidatie door samen doelen op te stellen en daar een reëel tijdspad aan te verbinden. De eerste 6 weken zal dit op afstand plaatsvinden, middels E-Health. In de thuissituatie kunnen de dagelijkse activiteiten weer langzaam opgebouwd worden. Na 6 weken kan er in de praktijk verder getraind worden. Wanneer de trainingen zwaarder worden zullen de zuurstof in jouw bloed en de hartslag nauwkeurig gemonitord worden. Ook speelt voeding een belangrijke rol bij spieropbouw. Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten en wanneer er getraind wordt zullen er dus ook extra eiwitten aan het dieet moeten worden toegevoegd. Eventueel kan er een diëtist worden ingeschakeld, want ook smaak- en geursensatie worden vaak aangetast door COVID-19.

 

De revalidatie van COVID-19 moet dus zeker niet onderschat worden. Ik durf met zekerheid te zeggen: het is ab-so-luut niet ‘maar’ een griepje! Dus heb je (vermoedelijk) COVID-19 gehad en wil je graag hulp bij jouw herstel?

 

De fysiotherapeuten van Kinesis staan graag voor je klaar, MAAR… Op de
gepaste 1,5m afstand.




 

Geschreven door Eline Poiesz-Merkelbach

Eline werkt sinds 2015 bij fysiotherapie Kinesis in Peize en is een wandelende kennisbank en een vaste waarde binnen de praktijk.



 


CONTACT


Wil je meer weten over herstel na Corona? Neem gerust contact op door te mailen of bel 050 5032996.