OT EN SIEN IN BEELD (DEEL 13)
22.May.2020
Het Scheepstra Kabinet vertelt u deze keer het verhaal van het kleinste beeldje van Ot en Sien. Deze is speciaal gemaakt voor de Rotaryclub van Twenterand. Het beeldje is in 2010 gemaakt door de kunstenaar Henny Zandjans voor het Rotary project ‘Bestrijding laaggeletterdheid’. Aansluitend op de landelijke activiteiten van de Stichting Lezen & Schrijven wil Rotary Twenterand namelijk een bijdrage leveren tot onderkenning van het taalprobleem van anderhalf miljoen Nederlandse volwassenen en regionaal het taalprobleem bestrijden.

 

De vraag is dan ook hoe zo’n idee tot stand komt. Allereerst is het handig om te weten wat Rotary eigenlijk is. De Rotary is een serviceclub (zelfs de eerste ter wereld). Dat wil zeggen: de leden steunen op verschillende wijzen hun medemensen. Dit alles zonder onderscheid van ras, geloof of politieke overtuiging. Rotary is een wereldomvattende vriendschapsorganisatie met een levenshouding: dienen. Bij Rotary betekent dat iets van jezelf te willen geven. De organisatie bestaat uit ruim 1,2 miljoen dienstbare mannen en vrouwen die behoren tot ruim 29.000 Rotaryclubs in meer dan 163 landen in de wereld. Rotarians ontmoeten elkaar iedere week voor vriendschap en informatieve programma’s die betrekking hebben op actuele onderwerpen van zowel lokaal als mondiaal belang. De eerste Rotaryclub werd ooit in 1905 opgericht in Chicago. De naam Rotary is voortgekomen uit het rouleren (als gastheer) van de eerste vijf leden, dus het roulatiesysteem voor de bijeenkomsten.

 

Zo kent de gemeente Twenterand dus ook een Rotary. Twenterand is overigens een gemeente in Twente en Salland, in de Nederlandse provincie Overijssel. Op 1 januari 2001 fuseerden de gemeenten Den Ham en Vriezenveen tot een nieuwe gemeente Vriezenveen. Deze gemeente wijzigde op 1 juni 2002 haar naam in Twenterand.

 

Met een kleine groep van de Rotary Twenterand is er van gedachten gewisseld over het leerproces van lezen en schrijven. Voor velen is het leesplankje AAP, NOOT, MIES en de figuurtjes van Ot en Sien op de lagere school natuurlijk de methode geweest om het lezen en schrijven te leren. Moderne leermethoden maken gebruik van computers en het daarbij behorend lesmateriaal. De vooruitgang heeft Ot en Sien uit beeld laten verdwijnen, maar de nostalgie en de historische waarde is nog steeds aanwezig. Ot en Sien staan voor het begrip: Lezen en schrijven. Daarom werden Ot en Sien het symbool voor de actie van Rotary Twenterand: Bestrijding laaggeletterdheid.

 

Vervolgens is aan de beeldend kunstenaar Henny Zandjans gevraagd een klein beeldje van Ot en Sien te boetseren. Zandjans werd in 1953 in het Overijsselse Diepenheim geboren en studeerde achtereenvolgens schilderen en beeldhouwen aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede en vervolgens tekenen en beeldhouwen aan de kunstacademie Minerva in Groningen. Hij heeft een atelier in zijn geboorteplaats. Zijn werk werd onder meer in diverse musea geëxposeerd. Werk van Zandjans bevindt zich in de publieke ruimte van meerdere plaatsen verspreid over Nederland. Bekende beelden van hem zijn te vinden in onder andere Borculo (Vrijheidsstrijder), Diepenheim (Judith en De boerendansers), Musselkanaal (Bruintje Beer), Slagharen (Kind op pony) en in Vollenhove (Durgerdammer vissers).

 

Na een proefexemplaar van Ot en Sien in was, is hier een bronzen afgietsel van gemaakt. Het bronzen beeldje van Ot en Sien staat symbool voor communicatie in de samenleving. Aan bestuurders van organisaties en ondernemingen moet kenbaar gemaakt worden welke omvang het probleem laaggeletterdheid in Nederland heeft en wat de waarde van goede communicatie is. Naast goed menselijk contact is de economische waarde van lezen en schrijven in iedere onderneming van groot belang. En was de gedachte: zo’n klein bronzen beeldje van Ot en Sien nodigt uit tot een goed gesprek. Indien mensen de activiteiten met betrekking tot vermindering en voorkoming van laaggeletterdheid ondersteunden met minimaal 250 euro ontvingen ze van Rotary Community Fund in Twenterand een bronzen exemplaar.

Foto: www.rotary.nl

Tekst: Diana Brink