Column Vogels in Noordenveld, de Buizerd
3.Nov.2020
Een tiental jaren geleden was de torenvalk ver uit de roofvogel die het meeste voorkwam in Nederland. Maar de laatste jaren heeft de Buizerd die titel overgenomen, mede door het gebrek aan muizen waar torenvalken voornamelijk van leven.

 

De Buizerd is een beetje een luie roofvogel die vaak voor de gemakkelijke prooi gaat zoals verkeerslachtoffers. Vaak zie je ze ook wel in een weiland heen en weer lopen/rennen, ze proberen dan net als meeuwen wormen te vangen. De kleuren van een Buizerd lopen ver uit een van bijna witte Buizerd tot donker bruin en alles wat daar tussen zit. Het is dan ook de roofvogel met de meeste kleurenvariaties.

 

Na ongeveer 4 jaar zijn Buizerds geslachtsrijp en wordt er gebouwd aan een nest. Buizerds broeden het liefst in de kruinen van bomen en hebben meerdere nesten binnen hun territorium waar ze per jaar tussen switchen. Ze broeden in April/Mei en leggen afhankelijk van het voedsel aanbod 2 tot 4 eieren. Het broeden duurt ongeveer 40 dagen en jongen vliegen na ongeveer 50 dagen uit. Een Buizerd wordt gemiddeld 25 jaar oud. Het gebeurd wel eens dat wandelaars aangevallen worden door Buizerds omdat ze te dicht bij een nest in de buurt komt. Bij Grijpskerk weet ik dat daar zo’n Buizerd zit die dit gedrag vertoont.

 

Een Buizerd is in de lucht vrij snel te herkennen aan zijn vlucht, hij klapt ongeveer 4 a5 keer met zijn vleugels en zweeft dan een tijdje om vervolgens weer 5 keer met zijn vleugels te klappen en weer te zweven. Onze Buizerds zijn geen echte trekvogels nu wij bijna geen strenge winters meer hebben. Rond deze tijd van het jaar kun je wel veel Buizerds in de lucht zien, dit zijn vogels uit Scandinavië die wel weg trekken. Sommigen blijven in ons land achter maar ook veel daar van trekken verder naar het zuiden.

 

Foto's en Tekst Theo Kompier©https://tdk-fotosite.nl/