Column, Vogels in Nederland: Krooneend
1.Feb.2021
De Krooneend komt net als de Mandarijneend uit Azië, alleen is de Krooneend op eigen kracht naar Europa gekomen, en niet zoals de Mandarijneend meegenomen deze kant op. De krooneend is vermoedelijk door de afnemende kwaliteit van zijn leefgebied steeds verder westelijker gaan trekken. Hij broedt in ons land sinds ongeveer 1942. Krooneenden houden van grote meren en plassen waar ze gemakkelijk eten kunnen vinden. In de wintermaanden vormen ze vaak grote groepen op het IJsselmeer en andere grote meren. Maar je ziet ze ook vaak verschijnen in steden en dan met name in parkvijvers.

Het mannetje is te herkennen aan zijn bruin/oranje kop met vel rode snavel en zwarte borst. Het vrouwtje is wat simpeler gekleurd met bruine tinten en lichte wangen en nek. Ze broeden van half April tot half Juni en leggen ongeveer 8 eieren. Ze broeden maar een keer in het jaar. Het nest wordt vaak op de grond tussen kreupelhout gemaakt of onder overhangende struiken. Het broeden duurt ongeveer 30 dagen en na ongeveer 45 dagen kunnen de jongen vliegen. Al duikend zoeken zij naar voedsel wat vooral plantaardig is zoals wortels en zaden van waterplanten. Vooral kranswier zijn ze gek op maar ook eten ze slakjes en insecten en zelfs een klein visje wordt wel gegeten.

De Nederlandse Krooneenden blijven vaak in de winter hier en die wel weg trekken gaan vaak niet verder dan Zuid Europa. Net zoals alle vogels die van nature in Nederland voorkomen in het wild, is de krooneend een beschermde vogel volgens de Europese Vogelrichtlijnen!

Tekst/foto's Theo Kompier©