Gemeente Westerkwartier investeert in geluk met de nieuwe Cultuurvisie
17.Feb.2021
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier heeft de Cultuurvisie ´Ienvesteren ien geluk´ en het bijbehorende uitvoeringsplan vastgesteld. De plannen zijn ontwikkeld om culturele initiatieven met elkaar te verbinden, van elkaar te leren en het aanbod te verbreden en te versterken. Binnenkort ligt de cultuurvisie ook ter instemming voor aan de gemeenteraad.

 

Wethouder Hielke Westra: “ Een overheid bemoeit zich niet met de inhoud van de kunst, is mijn stellige overtuiging. Een overheid faciliteert de kunst hooguit. De cultuurvisie van de gemeente Westerkwartier gaat er dan vooral ook over op welke manier de gemeente kunst en cultuur wil faciliteren. Daarnaast vindt de gemeente Westerkwartier dat kunst en cultuur meer ingezet kan worden in ons eigen werk, zowel in het sociaal domein als in het fysieke domein. Immers, kunst en cultuur wekt de creativiteit in ons op maar verbindt ons ook. En of het nu om het thema eenzaamheid, de energietransitie of de omgevingsvisie gaat, creativiteit en verbinding is daarbij nodig”.

 

Rijke culturele leefomgeving

De gemeente Westerkwartier is een gemeente met veel betrokken, energieke en initiatiefrijke amateurs, professionals en culturele organisaties. Zij maken met elkaar een prachtig palet aan culturele mogelijkheden. De gemeente is trots op deze rijke culturele leefomgeving en het zelf organiserend vermogen van haar inwoners.

 

Ienvesteren ien geluk

De cultuurvisie heeft als doel inwoners en toeristen nog meer te kunnen laten genieten van de kunst en cultuur in het mooie Westerkwartier. Deze visie is ontwikkeld door de gemeente samen met diverse maatschappelijke- en culturele partners, waaronder het culturele platform PLACK Westerkwartier. In de Cultuurvisie 2021-2028 staat beschreven aan welke doelen de gemeente en de culturele organisaties de komende acht jaar gaan werken.

 

Uitvoeringsplan

In de bijlage ‘Uitvoeringsplan 2021’ staat beschreven op welke manier dit jaar inhoud gegeven wordt aan de doelen van de cultuurvisie. Zo wordt er voor de gemeente Westerkwartier een cultuurcoach aangesteld. De cultuurcoach gaat zich voornamelijk bezighouden met het verbinden van mensen en organisaties die actief zijn op het gebied van cultuur en het verder (door)ontwikkelen van het culturele aanbod. Door hiermee bezig te gaan, krijgt cultuur de kans door te groeien tot in de haarvaten van onze samenleving.

 

Minimuseum

Een tweede activiteit die in 2021 wordt opgepakt, is het ‘versterken’ van de Westerkwartierse musea. Een van de acties is het beschikbaar stellen van een minimuseum voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Deze actie wordt in de loop van het jaar uitgezet. Bij elk bezoek aan een Westerkwartiers museum, verzamelen zij een voorwerp dat in hun eigen minimuseum past. Hoe meer musea zij bezoeken, hoe voller hun eigen museum wordt. Het doel is tweeledig, de kinderen kunnen kennismaken met het culturele erfgoed en de musea krijgen extra ondersteuning doordat er meer bezoekers komen. Zeker nu de musea hun deuren maandenlang hebben moeten sluiten in verband met de pandemie, is het nodig de musea zoveel mogelijk te ondersteunen.