Relatief weinig autovernielingen in Drenthe
10.Mar.2021














Relatief weinig autovernielingen in Drenthe


 

Vorig jaar werden in Drenthe 740 autovernielingen geregistreerd bij de politie: 2,7 vernielingen per 1.000 auto’s. Na Flevoland is het daarmee de provincie met relatief het minste autovandalisme. In Westerveld vond het minste vandalisme plaats in de provincie, in Assen het meeste. Dit en meer concludeert Independer op basis van politiecijfers over het aantal geregistreerde autovernielingen.

 

Gemiddeld 3,7 vernielingen per 1.000 auto's

Alleen in Flevoland lag dit aantal lager dan in Drenthe, namelijk op 2 per 1.000 auto’s. Ook in deze provincie werden auto’s minder vaak beschadigd dan elders in Nederland, want het landelijk gemiddelde ligt op 3,7 vernielingen per 1.000 auto’s.

Autovandalisme kwam het vaakst voor in Zuid-Holland: hier vonden 4,8 vernielingen per 1.000 auto’s plaats. Hierna volgen Noord-Holland (4,7) en Limburg (4).

 

Westerveld gemeente met minste vandalisme

Van alle Drentse gemeenten werden in Westerveld - met 0,4 vernielingen per 1.000 auto’s - de minste auto’s beschadigd. In totaal ging het om 5 auto’s. Dit is een daling van 5 auto’s ten opzichte van het jaar ervoor. Na Westerveld vonden in Drenthe per 1.000 auto’s de minste vernielingen plaats in Aa en Hunze (0,7).

In Drenthe kwam het meeste vandalisme voor in Assen: hier vonden per 1.000 auto’s 5,7 vernielingen plaats. Ook in Meppel lag dit aantal relatief hoog (3,9). Emmen, derde qua aantal vernielingen in Drenthe, komt met 3,6 vernielingen per 1.000 auto's net onder het landelijke gemiddelde.

 

Alleen allriskdekking biedt uitkomst
Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van dekking bij ruit- of brandschade. Eelko van Dijk, expert bij Independer, legt uit dat je altijd wel goed moet overwegen of je gaat claimen: “Bij het claimen van een schade aan de auto trekt de verzekeraar vaak direct vijf schadevrije jaren af. Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd vormt een belangrijke factor voor de hoogte van je premie. Daarom is het altijd de moeite waard om na te gaan of het verstandiger is om schade te claimen of om deze zelf te betalen. Bij beschadiging/diefstal van een zijspiegel kan het bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker zijn om reparatie zelf te betalen.”

 

Kijk hier voor de autovandalismekaart van Nederland.