Bakken met Buiter
21.May.2021
Karamelkoek met (gezouten) pinda’s
Benodigdheden koek:
• 100 gram havervlokken*
• 100 gram hazelnoten*
• 120 gram honing
• 110 gram dadels
• 50 gram kokosmeel*
• 40 gram roomboter
Karamel:
• 1 blikje gecondenseerde melk
• 180 gram bruine basterdsuiker*
• 60 gram roomboter
We gebruiken voor deze karamelkoek de helft van dit recept karamel. Deze karamel is na het afkoelen niet makkelijk smeerbaar dus moet voor een volgend gebruik verwarmd worden om te kunnen gebruiken.
Decoratie:
• Gezouten pinda's ± 200 gram (is afhankelijk van de grootte van de bakvorm die gebruikt wordt)
Bakvorm:
Vierkantvorm* van ± 22x22 cm
Bereiding koek:
Wel de dadels 10 tot 15 minuten in heet water. Rooster ondertussen de hazelnoten en de havervlokken in 40 gram roomboter goudbruin. Giet de dadels af en doe ze vervolgens in een blender, droogdeppen is niet nodig! Maal de dadels tot een pasta. Voeg de hazelnoten, havervlokken en kokosmeel toe aan de blender en mix tot een geheel. Wij hebben ervoor gekozen om de hazelnoten en havervlokken vrij groot te houden, maar iets fijner malen kan ook. Zorg ervoor dat het niet helemaal tot meel gemalen wordt, dan zal de koek niet binden. Leg een stuk bakpapier* in de bakvorm, bedek ook de randen. De koek is dan later makkelijk uit de vorm te tillen. Doe de inhoud van de blender in de bakvorm. Verwarm in een pan de honing tot 130°C, handig met een digitale thermometer*. Meng met een lepel de honing door de andere ingrediënten. Druk met de bolle kant van de lepel het deeg goed aan tot een vlak geheel. Zet de koek in de koelkast.
Bereiding karamel:
Het belangrijkste bij het maken van deze karamel is steeds blijven roeren en geduld hebben! Smelt de roomboter in een pan op laag vuurtje (een pan met rechte hoeken is niet aan te raden). Voeg de suiker toe en roer met een garde* door. Voeg als de suiker bijna gesmolten is de gecondenseerde melk toe. Blijf roeren. Eerst zal er een egaal gekleurd mengsel ontstaan. Het kan dan even duren voordat het mengsel zal gaan koken, rustig door blijven roeren. Als het mengsel kookt, zal het ook langzaam dikker worden. Vervolgens zal de geur van karamel te ruiken zijn. Blijf rustig doorroeren, de karamel zal dan dikker worden. Giet, als de karamel dikker geworden is, de helft van deze karamel over de koek. Pas op, de karamel is heet! Smeer de karamel met een spatel* over de koek. Strooi de pinda’s over de karamel en druk deze aan. Zet de karamelkoek in de koelkast en laat afkoelen. Eetsmakelijk!
*Verkrijgbaar bij Buiters Bakboerderij (rechts naast Buiter Roden)
Benodigdheden koek:
• 100 gram havervlokken*
• 100 gram hazelnoten*
• 120 gram honing
• 110 gram dadels
• 50 gram kokosmeel*
• 40 gram roomboter
Karamel:
• 1 blikje gecondenseerde melk
• 180 gram bruine basterdsuiker*
• 60 gram roomboter
We gebruiken voor deze karamelkoek de helft van dit recept karamel. Deze karamel is na het afkoelen niet makkelijk smeerbaar dus moet voor een volgend gebruik verwarmd worden om te kunnen gebruiken.
Decoratie:
• Gezouten pinda's ± 200 gram (is afhankelijk van de grootte van de bakvorm die gebruikt wordt)
Bakvorm:
Vierkantvorm* van ± 22x22 cm
Bereiding koek:
Wel de dadels 10 tot 15 minuten in heet water. Rooster ondertussen de hazelnoten en de havervlokken in 40 gram roomboter goudbruin. Giet de dadels af en doe ze vervolgens in een blender, droogdeppen is niet nodig! Maal de dadels tot een pasta. Voeg de hazelnoten, havervlokken en kokosmeel toe aan de blender en mix tot een geheel. Wij hebben ervoor gekozen om de hazelnoten en havervlokken vrij groot te houden, maar iets fijner malen kan ook. Zorg ervoor dat het niet helemaal tot meel gemalen wordt, dan zal de koek niet binden. Leg een stuk bakpapier* in de bakvorm, bedek ook de randen. De koek is dan later makkelijk uit de vorm te tillen. Doe de inhoud van de blender in de bakvorm. Verwarm in een pan de honing tot 130°C, handig met een digitale thermometer*. Meng met een lepel de honing door de andere ingrediënten. Druk met de bolle kant van de lepel het deeg goed aan tot een vlak geheel. Zet de koek in de koelkast.
Bereiding karamel:
Het belangrijkste bij het maken van deze karamel is steeds blijven roeren en geduld hebben! Smelt de roomboter in een pan op laag vuurtje (een pan met rechte hoeken is niet aan te raden). Voeg de suiker toe en roer met een garde* door. Voeg als de suiker bijna gesmolten is de gecondenseerde melk toe. Blijf roeren. Eerst zal er een egaal gekleurd mengsel ontstaan. Het kan dan even duren voordat het mengsel zal gaan koken, rustig door blijven roeren. Als het mengsel kookt, zal het ook langzaam dikker worden. Vervolgens zal de geur van karamel te ruiken zijn. Blijf rustig doorroeren, de karamel zal dan dikker worden. Giet, als de karamel dikker geworden is, de helft van deze karamel over de koek. Pas op, de karamel is heet! Smeer de karamel met een spatel* over de koek. Strooi de pinda’s over de karamel en druk deze aan. Zet de karamelkoek in de koelkast en laat afkoelen. Eetsmakelijk!
*Verkrijgbaar bij Buiters Bakboerderij (rechts naast Buiter Roden)