In heel Nederland kans op smog door ozon
16.Jun.2021

Op woensdag 16 juni en donderdag 17 juni 2021 is er in heel Nederland kans op smog door ozon. Naar verwachting is de luchtkwaliteit in de middag en avond "slecht". Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. In de ochtend is de luchtkwaliteit waarschijnlijk beter.




 

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst .

 


Ozonverwachting voor komende dagen


Vanwege de verwachte westenwind en de kans op onweersbuien op donderdag avond zullen de ozonconcentraties vanaf vrijdag naar verwachting lager zijn, en wordt de luchtkwaliteit beter. Het is echter nog onzeker hoe het weer zich donderdag ontwikkelt en daarmee de smog verwachting ook.   

 


Smog door ozon


Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

 


Europese informatie- en alarmdrempel voor ozon


In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EU European Union  -informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen, die gevoelig zijn voor smog, klachten krijgen en waarschuwt het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De luchtkwaliteit is dan "slecht " volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex.

 

De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht ("zeer slecht" volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex). Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de waarschuwing om in een alarm.

 


Meer informatie 



  • Actuele en verwachte smogniveaus vindt u op luchtmeetnet.nlNOS Nederlandse Omroep Stichting -Teletekst pagina 711 en 712 en de luchtkwaliteitsapp van het RIVM, GGD Amsterdam, DCMR Milieudienst Rijnmond , provincie Limburg, OMWB Omgevingsdienst Midden en West Brabant  en ODRA Omgevingsdienst regio Arnhem .

  • Op https://www.rivm.nl/lucht/overschrijdingen zijn de maximum uur- en 8-uursconcentraties te bekijken, die de meetstations van het Landelijk Meetneet Luchtkwaliteit de afgelopen dagen hebben gemeten.

  • Meer informatie over Smog staat in het dossier op rivm.nl

  • Informatie over longziekten en luchtvervuiling vindt u bij het Longfonds