Bakken met Buiter: heerlijke macarons!!
18.Jun.2021
Het is de 3e vrijdag van de maand en dat betekent weer een lekkere bak recept van 'Bakken met Buiter'.
Ditmaal voor Macarons!
Benodigdheden macarons:
ï€ 500 gram mix voor Macarons*
ï€ 100 gram water (48-50ºC)
ï€ Kleurgel oranje*
Vulling na bakken:
- 125 gram zachte boter
- 125 gram water
- 100 gram botercrèmemix*
- Smaakstof* naar keuze, bijvoorbeeld: amandel, sinaasappel, blauwe bes, roos, vanille, citroen of Piña Colada
- Kleurgel blauw*
- Kleurgel rood*
Bakvorm:
Bakblik met bakpapier of een macaronmat*
Bereiding macarons:
Vul een kommetje met warm water en meet met een thermometer*. Voeg warmer of kouder water toe om de temperatuur op 48-50ºC te krijgen. Weeg dan 100 gram water af en meng met de mix en de kleurgel. Mix 2-3 minuten op hoge snelheid tot een glimmend, glad beslag. Schep het beslag in een spuitzak*. Spuit het beslag in cirkels van ± 3,5 cm op een met bakpapier* beklede bakplaat of macaronmat. Verwerk het beslag direct op bakpapier, eventueel op verschillende stukken bakpapier als een stuk te klein is. De macarons kunnen daarna wel na elkaar afgebakken worden. Het bakpapier met macaronbeslag kan ondertussen op het aanrecht blijven liggen. Bak in 20-22 minuten af op 120-125ºC. Let op! Het is belangrijk dat de oven echt deze temperatuur heeft! Test dit met een oventhermometer* om er zeker van te zijn wat de temperatuur is. De oven kan verwarmd worden op 125ºC maar kan ook minder warm of warmer worden. Dit komt vaker voor dan dat de oven precies de temperatuur heeft als de temperatuur waarop de oven ingesteld is.
Vulling na het bakken:
Roer het water en de botercrèmemix tot een glad geheel. Klop de boter in een andere kom luchtig. Voeg na ± 5 minuten, als de boter wit wordt, het botercrèmemengsel en een paar druppels smaakstof rustig toe. Mix totdat een glad, wit geheel ontstaat. Verdeel de botercrème over drie kommen. Voeg aan een kom een paar druppels rode kleurgel toe en roer door. Voeg aan een andere kom blauwe kleurgel toe en roer door. De botercrème in de laatste kom blijft wit.
Macarons vullen:
Vul de macarons als deze volledig afgekoeld zijn! Om het effect van drie kleuren in de macaron te creëren; leg een stuk vershoudfolie op het aanrecht. Verdeel de botercrème in drie banen naast elkaar op de huishoudfolie (zie foto). Dit kan met kleine spuitzakjes, maar ook met een spatel of lepel. Rol de folie op zodat er een rol ontstaat, aan de uiteinden zijn nu alle drie de kleuren te zien. Knip aan de voorkant van de rol een stuk folie af om een grote opening te creëren. Schuif de rol botercrème in een spuitzak. Spuit een laagje vulling van buiten naar binnen in de macaron. Leg een andere macaron op de boter crème. Ga door tot alle macarons gevuld zijn. Eetsmakelijk!
*Verkrijgbaar bij Buiters Bakboerderij (rechts naast Buiter Roden)
Variatie: verdeel de macaronmix in twee kommen. Voeg aan een kom rode kleurgel toe en aan de andere kom blauwe kleurgel. Bak de macarons af zoals aangegeven staat in dit recept. Vul een blauwe macaron met witte botercrème en dek af met een rode macaron. Macarons in de kleuren van de Nederlandse vlag!
Variatie 2: Maak de macarons in een kleur, bijvoorbeeld oranje. Decoreer de bovenkant van de macarons met eetbare lijm* en eetbare (EK/voetbal)decoraties*.
Ditmaal voor Macarons!
Benodigdheden macarons:
ï€ 500 gram mix voor Macarons*
ï€ 100 gram water (48-50ºC)
ï€ Kleurgel oranje*
Vulling na bakken:
- 125 gram zachte boter
- 125 gram water
- 100 gram botercrèmemix*
- Smaakstof* naar keuze, bijvoorbeeld: amandel, sinaasappel, blauwe bes, roos, vanille, citroen of Piña Colada
- Kleurgel blauw*
- Kleurgel rood*
Bakvorm:
Bakblik met bakpapier of een macaronmat*
Bereiding macarons:
Vul een kommetje met warm water en meet met een thermometer*. Voeg warmer of kouder water toe om de temperatuur op 48-50ºC te krijgen. Weeg dan 100 gram water af en meng met de mix en de kleurgel. Mix 2-3 minuten op hoge snelheid tot een glimmend, glad beslag. Schep het beslag in een spuitzak*. Spuit het beslag in cirkels van ± 3,5 cm op een met bakpapier* beklede bakplaat of macaronmat. Verwerk het beslag direct op bakpapier, eventueel op verschillende stukken bakpapier als een stuk te klein is. De macarons kunnen daarna wel na elkaar afgebakken worden. Het bakpapier met macaronbeslag kan ondertussen op het aanrecht blijven liggen. Bak in 20-22 minuten af op 120-125ºC. Let op! Het is belangrijk dat de oven echt deze temperatuur heeft! Test dit met een oventhermometer* om er zeker van te zijn wat de temperatuur is. De oven kan verwarmd worden op 125ºC maar kan ook minder warm of warmer worden. Dit komt vaker voor dan dat de oven precies de temperatuur heeft als de temperatuur waarop de oven ingesteld is.
Vulling na het bakken:
Roer het water en de botercrèmemix tot een glad geheel. Klop de boter in een andere kom luchtig. Voeg na ± 5 minuten, als de boter wit wordt, het botercrèmemengsel en een paar druppels smaakstof rustig toe. Mix totdat een glad, wit geheel ontstaat. Verdeel de botercrème over drie kommen. Voeg aan een kom een paar druppels rode kleurgel toe en roer door. Voeg aan een andere kom blauwe kleurgel toe en roer door. De botercrème in de laatste kom blijft wit.
Macarons vullen:
Vul de macarons als deze volledig afgekoeld zijn! Om het effect van drie kleuren in de macaron te creëren; leg een stuk vershoudfolie op het aanrecht. Verdeel de botercrème in drie banen naast elkaar op de huishoudfolie (zie foto). Dit kan met kleine spuitzakjes, maar ook met een spatel of lepel. Rol de folie op zodat er een rol ontstaat, aan de uiteinden zijn nu alle drie de kleuren te zien. Knip aan de voorkant van de rol een stuk folie af om een grote opening te creëren. Schuif de rol botercrème in een spuitzak. Spuit een laagje vulling van buiten naar binnen in de macaron. Leg een andere macaron op de boter crème. Ga door tot alle macarons gevuld zijn. Eetsmakelijk!
*Verkrijgbaar bij Buiters Bakboerderij (rechts naast Buiter Roden)
Variatie: verdeel de macaronmix in twee kommen. Voeg aan een kom rode kleurgel toe en aan de andere kom blauwe kleurgel. Bak de macarons af zoals aangegeven staat in dit recept. Vul een blauwe macaron met witte botercrème en dek af met een rode macaron. Macarons in de kleuren van de Nederlandse vlag!
Variatie 2: Maak de macarons in een kleur, bijvoorbeeld oranje. Decoreer de bovenkant van de macarons met eetbare lijm* en eetbare (EK/voetbal)decoraties*.