Verbouwing van het Gevangenismuseum in Veenhuizen laat nog even op zich wachten
23.Nov.2021
De broodnodige verbouwing van het Gevangenismuseum in Veenhuizen laat nog even op zich wachten. Volgens museumdirecteur Peter Sluiter heeft de vertraging alles te maken met de overname van panden in Veenhuizen door Stichting de Nieuwe Rentmeester, schrijft RTV Drenthe.





In april van dit jaar werd bekend dat De Nieuwe Rentmeester zo'n 80 panden in Veenhuizen overneemt van het Rijksvastgoedbedrijf. Goed nieuws voor het dorp en het Gevangenismuseum, al zorgt die overname nu voor vertraging op de bouwplannen.

 


Carrévorm


Het Gevangenismuseum wil uitbreiden om de grote toestroom van bezoekers beter aan te kunnen. De verwachting is dat, mede door de toetreding tot de UNESCO-Werelderfgoedlijst van Veenhuizen, het bezoekersaantal de komende jaren zal stijgen tot 150.000 per jaar. Dat terwijl het museum eigenlijk nu al uit zijn jasje is gegroeid.

Om ook de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid beter onder de aandacht te brengen, wil het museum de oude 'carrévorm' terugbrengen. In het nieuwe gedeelte moet dan dat deel van de expositie komen.

 


Gezondere situatie


Aanvankelijk zou het Gevangenismuseum zelf opdrachtgever van de verbouwing worden. "Het Rijksvastgoedbedrijf wilde dit namelijk niet, omdat zij van de gebouwen in Veenhuizen afwillen", vertelt Sluiter. "Toen hebben we besloten zelf maar opdrachtgever te worden. Door de overname van De Nieuwe Rentmeester ontstond er een nieuwe situatie."

De stichting die het ensemble Veenhuizen onder haar hoede neemt, gaf aan graag opdrachtgever te worden van de renovatie. "Dat levert een gezondere situatie op", meent Sluiter. "De eigenaar kan het beste opdrachtgever zijn en wij kunnen dan als gevangenis huurder blijven."

 


Beter voor de langere termijn


Omdat De Nieuwe Rentmeester nog een hele organisatie moest opzetten om het ensemble Veenhuizen goed te kunnen beheren, is er vertraging in de plannen geslopen. "Dat gaat een paar maanden langer duren", schat Sluiter in.

De directeur laat zich er allerminst door uit het veld slaan. "Veenhuizen bestaat 198 jaar. Wat is een paar maanden op bijna twee eeuwen? En voor de langere termijn, is dit juist beter."

Dat Sluiter mogelijk zelf geen directeur meer is als de eerste spade de grond in gaat, vindt hij van ondergeschikt belang. De bestuurder gaat vanaf 1 juli 2022 met pensioen.