Dingen die je moet weten over beamers
10.Feb.2022
Dingen die je moet weten over beamers
Hadden we in vervlogen tijden dia-avond, nu maken we daar beamer-avond van. Dat kan elke dag als je een beamer hebt! Het enige dat verder nodig is, is een egale, witte muur, maar in deze tijden van minimalistische en/of strakke inrichtingen hebben veel mensen die wel. En anders creëer je er één, of je schaft een projectiescherm aan. Deze dingen moet je weten over beamers.
De dia- of filmprojector als voorloper
Zoals gezegd hadden we ooit de zogenaamde dia-avonden. Het is wel leuk daar even in te duiken voordat we in het heden terugkeren. Met de diaprojector toonde je bijvoorbeeld vakantiefoto's. Het negatief van zo'n foto, ook een artefact uit vroeger tijden, werd in een soort kleine, plastic lijstjes geplaatst. Door deze achter elkaar in een soort cassette te plaatsen en die cassette weer in de diaprojector te schuiven, kon men de vakantiefoto's achter elkaar op enkele vierkante meters grootte bekijken. Met een filmprojector deed je min of meer hetzelfde, maar dan met bewegende beelden. Nu hebben we daar bijvoorbeeld de short throw beamer voor.
Niet meer door het beeld lopen
Een short throw beamer is geen apparaat dat per se ergens midden in de ruimte geplaatst moet worden, maar juist dichtbij de projectiemuur. Je kunt dit mechanisme vergelijken met een groothoeklens. De afstand met de bij voorkeur witte, egale muur is zeer klein - tussen de 10 en 50 centimeter. Dat scheelt een hoop ruimte in vergelijking met een normale beamer, die hierdoor alweer een beetje oldskool wordt. Ook voor presentaties is een short throw beamer ideaal omdat je niet meer zogenaamd door het beeld kunt lopen. Bovendien hoef je er geen aparte geluidsinstallatie bij te halen, omdat dit al ingebouwd zit.
Kamerbreed afspelen via Chromecast
Maar hoe wordt de dia-avond nou opeens een dagelijkse filmavond? Dat is heel simpel: het is je nieuwe tv als je een Beamer met Chromecast hebt: vanaf je laptop, tablet of smartphone link je de te streamen beelden rechtstreeks naar je muur. Althans, rechtstreeks, ze gaan via je beamer. YouTube-filmpjes, series op Netflix of gewoon een talkshow, het wordt met een klik op de Chromecast-button kamerbreed afgespeeld met prima geluid. Maar ook foto's zijn nog steeds op de muur te projecteren, dus een vintage avondje vakantiefoto's kijken behoort niet tot het verleden.
Ouderwetse gezelligheid
Het afspelen van film op een muur is dus van alle tijden, het heeft alleen een digitale boost gekregen. En dat is precies wat we willen van de technologie: dat het dagelijks leven wordt vergemakkelijkt, maar dat ouderwetse gezelligheid niet verdwijnt. Het zal niet lang meer duren of je zet thuis, na je werk, in één beweging de beamer aan in plaats van de tv.