Column Stem ook op 14, 15 of 16 maart!
13.Mar.2022

Stem ook op 14, 15 of 16 maart!


 

Column Christine Stille

 

De inwoner merkt het in de portemonnee, alles wordt duurder. Boodschappen, brandstof, energie en woonlasten. Ook het vinden van een betaalbare goede woning is zowaar onmogelijk gebleken.

Als kandidaat-raadslid voor een nieuw termijn ben ik uw hoop op een toekomstbestendig en betaalbare gemeente Noordenveld.

 

Wonen

Een herijking van de woonvisie voor Noordenveld is een must!

In Noordenveld wordt het straks als het aan mij ligt mogelijk om op het erf een woning bij te plaatsen voor uw kinderen, naasten of kennissen met een termijn langer dan 10 jaar. De proceduretermijn voor vergunningverlening kan ook worden ingekort van 26 naar 8 weken. De regels voor woningdelen worden versoepeld. Zo wordt het mogelijk een circulair huisnummer tijdelijk bij te plaatsen, zodat er twee adressen ontstaan. Wooninitiatieven van inwoners worden gefaciliteerd zoals Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en Wooncooperaties. Ouderen kunnen doorstromen naar een levensloopwoning zonder een huurprijsverhoging.

 

Energie

Woningen in Noordenveld willen we isoleren om energieverlies tegen te gaan. Ook corporatiewoningen moeten op basis van een energiescan worden aangepakt. De energierekening rijst de pan uit. Inwoners maken zich zorgen, kunnen ze straks nog wel de rekening betalen? Het mag niet zo zijn dat men uit angst voor een hoge rekening letterlijk in de kou zit, niet durft te douchen of zelfs niet iedere dag meer kookt om te bezuinigen. Als gemeente moeten we naar elkaar omzien en deze problemen aanpakken. Een onderzoek naar o.a. vergisting van onze GFT naar Groen Gas kan bijdragen aan de transitie van onze energievraag en kosten besparen. Het opzetten van een groen-gascooperatie-programma door en voor onze inwoners zie ik als mooie toevoeging.

 

Meedoen

Iedereen in Noordenveld moet kunnen sporten. De meedoen- regeling moet worden uitgebreid voor sport, lidmaatschappen, abonnementen, cursussen en andere activiteiten. Inwoners die geen pc of telefoon hebben moeten ook via deze regeling een device kunnen aanschaffen.

 

Gezond voedsel bereikbaar voor iedereen

Voor boerenbedrijven in Noordenveld geen generieke regels maar maatwerk. Zij worden door de gemeente ondersteund naar de transitie gezond bodemleven. Goed landbouwgrond blijft behouden. Voedsel krijg je gewoon van de boeren dicht bij huis. Er komt een koppeling met voedsel en educatie.

 

Verkeersveiligheid

Veilig in het verkeer verdient altijd aandacht. Fietspaden aanleggen op plekken daar waar het nodig is en weginrichtingen herzien daar waar de situatie om vraagt. Dit doen we samen met de inwoner en ondernemer. Een duidelijke plek op de gemeentelijke website waar inwoners en ondernemers melding kunnen doen voor verbetering en aandacht voor de verkeersveiligheid.

 

Bodem en Water

Goed beheer van bodem en water. Er komt een waterplan voor heel Noordenveld. Wateroverlast en droogte komen steeds frequenter voor. De gevolgen van wateroverlast zijn vaak direct zichtbaar. Maar ook verdroging kent gevolgen; inklinken van gronden, planten, bloemen, struiken, heide, bomen en grasland groeien minder goed. Bij veel neerslag moeten we tuinen, straten, wijken  en agrarische sloten kunnen ontzien van overlast. Dit water bufferen we in plassen, meren en andere bergingsgebieden om in een droge periode het water via waterwegen terug te laten vloeien en te gebruiken. Zo zorgen we dat bodem, dieren en mensen gezond blijven. Een gezonde bodem houdt meer water vast en kan het water ook beter opnemen. Een dichtgeslagen bodem laat geen water meer door. Focus dus op een totaalplan water:  bodemverrijking, inrichting waterwegen, overtollig water afvloeien en vasthouden van water voor tijden van droogte.

 

Communicatie

Contact met de gemeente houdt in binnen 2 werkdagen een reactie. De organisatie koppelt terug en vraagt uit.

 

Ondernemers

Na de gemeenteraadsverkiezing werken we aan een herstelvisie. Deze visie wordt geschreven samen met de ondernemer. Hoe versterken we de lokale economie, wat is nodig om de regio lokaal te laten inkopen? Welke ondernemers kunnen door samenwerking omzet verhogen of nieuwe markten aanboren?

 

Concreet


  • een onderzoek naar vergisting van o.a. GFT naar Groen Gas door en voor onze inwoners;

  • Integraal Voedselbeleid: Gezond voedsel uit eigen omgeving bereikbaar voor iedereen;

  • Gezond opgroeien en ouder worden;

  • Boeren ondersteunen en helpen aan transitie gezond bodemleven;

  • Transitie naar optimale mest met beperkte emissies;

  • Behoud van landbouwgrond;

  • Voedsel als Educatie, bewustwording van wat je eet;

  • Boerenbedrijf is maatwerk: Keuzevrijheid;

  • Lokaal inkoop stimuleren;

  • Alle corporatiewoningen volledig isoleren, geen energieverlies = laag in energiekosten;

  • Binnendorps bouwen van levensloopwoningen voor ouderen;

  • Pilot tijdelijke woonwijk modulair wonen voor jongeren en starters;

  • Pilot Leefgemeenschap;

  • Wooninitiatieven van inwoners faciliteren, zoals Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en Wooncooperaties;

  • Erfwonen mogelijk maken langer dan 10 jaar voor iedereen;

  • Woningdelen met behoud van uitkering (zoals AOW);

  • Dorpstuinen in elk dorp, gezond voedsel voor de voedselbank;

  • Betrekken levensloopwoning bij achterlaten grote woning zonder huurverhoging

  • Uitbreiden van de Meedoen- regeling voor sport, lidmaatschappen, abonnementen, cursussen en andere activiteiten.

  • Waterplan Noordenveld, onderzoek naar water vasthouden en voorkomen van droogte en wateroverlast;