Column, Vogels in Nederland; de Groene Specht.
4.Apr.2022
Iedereen heeft het vast wel eens gehoord tijdens een wandeling, het geluid alsof je wordt uitgelachen hoog vanuit een boomtop. Dat is het geluid van een Groene Specht. En vaak zie je ze ook nog niet omdat ze bij zicht op mensen direct aan de andere kant van de boomstam gaan zitten. Maar als je dan de kans hebt om ze goed op foto te krijgen moet je erbij zijn als natuurfotograaf. En als dan twee vrouwtjes ook nog gaan vechten vlak voor je neus kun je alleen maar hopen dat de instellingen van de camera goed staan.

 

De Groene Specht is een insecten eter en dan vooral mieren. Ze komen veel voor in Loofboom bossen, Recreatieparken, Begraafplaatsen en Stadsparken waar ze in een oude loofboom een nest hakken. De Groene Specht heeft een rode kruin, lichte borst groene rug en een groen/gele stuit. Het mannetje heeft daarnaast in het verlengde van zijn snavel een rode streep onder zijn oog.

 

Groene Spechten broeden een keer in het jaar tussen Maart en Juni, en leggen 4 tot 6 eieren die worden uitgebroed in ongeveer 15 dagen. De jongen zitten tussen de 23 en 27 dagen op het nest. Als ze uitvliegen blijft de hele familie nog een aantal weken bij elkaar. Voor het bijvoeren worden de jongen verdeeld over beide ouders.

 

De Groene Specht is geen trekvogel wat bij strenge winters ook veel slachtoffers vergt. Hun voedsel zoeken ze voornamelijk op de grond. Je hoort ze ook zelden roffelen op een boom zoals de Zwarte Specht en de Grote Bonte Specht.

 

Tekst en Foto’s © Theo Kompier

www.tdknatuurfotgrafie.nl