Het levenstestament is een onmisbaar juridisch document
6.Apr.2022
Het levenstestament is een onmisbaar juridisch document
In Nederland weet iedereen wel wat een testament is. Het belang wordt op waarde geschat en iedereen overweegt voor zichzelf of ze dit document op willen stellen. Jammer genoeg krijgt het levenstestament veel minder aandacht. Terwijl de bepalingen die erin staan minstens zo belangrijk zijn. Bovendien stel je een levenstestament eenvoudig op bij een notaris.
Belangrijke vraagstukken om te overwegen
Een levenstestament heeft in uiteenlopende situaties een waardevolle functie. Zoals de naam doet vermoeden treden de bepalingen in het document in werking wanneer de persoon die het levenstestament opstelde nog in leven is. De inhoud is dus heel anders dan van een standaard testament. Daarin leg je vast je wie er aanspraak maakt op je bezittingen en wie er voor je minderjarige kinderen zorgt wanneer je komt te overlijden.
Je wensen op het gebied van medische zorg
In een levenstestament laat je weten in hoeverre je medische zorg wenst te ontvangen. Het gaat daarbij om situaties waarin je zelf niet in staat bent om beslissingen te maken. De wetenschap drijft de mogelijkheden van de zorg steeds verder door. Daardoor zijn zorgaanbieders tot heel wat in staat. Dat zijn ongetwijfeld mooie ontwikkelingen. Maar medische behandelingen zijn niet in iedere situatie wenselijk. Denk bijvoorbeeld aan het in leven houden van een comapatiënt of het compleet afhankelijk zijn van continue zorg na hersenletsel. Daarnaast zitten personen op hoge leeftijd lang niet altijd te wachten op nog meer ingrepen om hun leven te verlengen. Het zijn lastige vraagstukken. Maar ze worden nog veel moeilijker wanneer je niet duidelijk aangeeft wat je wensen zijn.
Bepaal wat er met je materiële bezit gebeurt
Een levenstestament is behoorlijk omvangrijk. Maar je bepaalt gelukkig helemaal zelf welke gedeeltes je invult en welke je openlaat. Kies bijvoorbeeld wie er verantwoordelijk is voor je financiën. Verder wijs je desgewenst een persoon aan die in jouw huis mag wonen. Wanneer je een eigen bedrijf hebt, geef je in je levenstestament aan wie er tijdens jouw absentie de leiding heeft. Hij of zij is daardoor juridisch bevoegd om jouw taken waar te nemen. Zonder levenstestament leidt de leiding over het bedrijf altijd tot problemen. Want hoe bepaal je wie er bevoegd is? Door een levenstestament op te stellen voorkom je vervelende situaties, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Daarom loont het zeker de moeite om een keer met een notaris om tafel te zitten en je wensen te laten noteren.