Gemeente Noordenveld pakt energiearmoede aan!
18.May.2022
Gemeente Noordenveld pakt energiearmoede aan!

 

De gemeente Noordenveld start naar verwachting in september van dit jaar met de aanpak van energiearmoede. Hierbij richt de gemeente zich met name op inwoners die de meeste pijn voelen van energiearmoede. Het gaat hierbij zowel om huurders (de grootste groep inwoners die te maken heeft met energiearmoede) als om woningeigenaren met een laag inkomen, een veelal slecht geïsoleerde woning met bijkomende hoge energie- en gaskosten en geen geld om de woning te isoleren. Deze inwoners hebben het financieel moeilijk, omdat de energiekosten met maar liefst 86% gestegen zijn het afgelopen jaar en zij geen maatregelen toe kunnen passen in huis om de energiekosten te verlagen.

 

De gemeente Noordenveld heeft een budget van rond de 300.000 euro te besteden om energiearmoede aan te pakken. Dit geld betreft een specifieke uitkering van het Rijk en moet voor

1 mei 2023 besteed zijn. Tussen 1 september 2022 en 1 mei 2023 zet de gemeente Noordenveld de volgende acties uit om energiearmoede tegen te gaan:

 

1)           Er worden afsprakenmakers en energieconciërges opgeleid. De afsprakenmaker benadert actief huishoudens in wijken waarvan bekend is dat er mensen wonen met een laag inkomen en waarvan de woningen slecht geïsoleerd zijn. De energieconciërge gaat langs bij geïnteresseerde inwoners en voert maatregelen uit die direct effect hebben, zoals het aanbrengen van tochtstrippen, radiatorfolie, ledlampen en waterbesparende douchekoppen. Ook geeft hij tips en informatie over het besparen van energie. Voor beide functies worden kandidaten geselecteerd die een uitkering krijgen in het kader van de Participatiewet. Zo krijgen inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om een opleiding te volgen en werkervaring op te doen.

 

 

2)           Het vervangen van zogenaamde ‘energieslurpers’ in huis. Hiervoor wordt de bestaande witgoedregeling tijdelijk uitgebreid. Per huishouden kan of een verouderde koelvriescombinatie of een verouderde wasmachine vervangen worden. Hiermee kan het huishouden direct 50 tot 100 euro per jaar besparen op de energierekening.

 

 

3)           Het organiseren van één of meerdere informatiemarkten. Tijdens deze markt worden bespaarboxen uitgedeeld en worden praktische tips gedeeld over het besparen van energie. Daarnaast wordt ook informatie gegeven over het gebruik van bestaande regelingen met betrekking tot het voorkomen en verminderen van armoede en schulden. Aanvullend hierop is er informatie vanuit andere organisaties/instellingen beschikbaar over de mogelijkheden om energie te besparen.

 

Blijvend besparen op energiekosten

Wethouder Alex Wekema benadrukt nogmaals het belang van het plan van aanpak: “alles wordt duurder, met als koploper energie. Niet iedereen kan dit opvangen, zeker niet de huishoudens die het financieel niet breed hebben. Naast de eenmalige energietoeslag willen wij met de aanpak van energiearmoede deze groep inwoners ook tegemoetkomen met mogelijkheden om blijvend op energiekosten te besparen.” Wethouder Kirsten Ipema vult aan: “We hopen dan ook dat veel huishoudens die te maken hebben met energiearmoede gebruik gaan maken van de mogelijkheden die we ze in de loop van dit jaar gaan bieden, zodat iedereen mee kan doen met de energietransitie.”