Column, Vogels in Nederland; Zwarte Stern
31.May.2022
Column, Vogels in Nederland; Zwarte Stern

 

De Zwarte Stern is een vogel die leeft in ondiepe moerasgebieden en in Nederland op de Rode Lijst staat. Dat de Zwarte Stern op de Rode Lijst staat komt omdat er in ons land nog maar 1200 paartjes leven. Hun broedplekken verdwenen door o.a. verzuring van moerasgebieden. Sinds 2004 gaat het langzaam beter met de soort omdat er in de broedgebieden broedeilandjes zijn gemaakt waar ze veilig kunnen broeden. Op de natuurlijke manier broeden ze graag op Krabbescheer, een drijvende waterplant.

 

Tijdens het broedseizoen zijn ze vol op kleur, de kop en lichaam zwart, vleugels grijs en een witte stuit. In de winter worden kop en lijf wit, met achter de oren een zwarte vlek, vergelijkbaar met Kokmeeuwen. Onvolwassen vogels lijken op het winterkleed maar met meer bruin in de veren.

 

Zwarte Sterns broeden van Mei tot Juni en leggen 2 a 3 eieren. Deze worden in ongeveer 20 dagen uitgebroed en de jongen zitten daarna nog ongeveer 25 dagen op het nest. Eenmaal het nest verlaten worden ze nog wel door de ouders bijgevoerd. Ze eten kleine visjes, amfibieën en insecten die ze van het wateroppervlak oppikken.

 

Zwarte Sterns zijn van April tot Oktober in ons land, de Weerribben en het Zuidladermeer zijn plekken waar je ze kunt tegenkomen. Zwarte Sterns zijn trekvogels die in het najaar richting Afrika vertrekken.

 

Tekst en foto’s © Theo Kompier

www.tdknatuurfotografie.nl