Vijf ideeën voor een vegetarisch kerstdiner
25.Oct.2022

Vijf ideeën voor een vegetarisch kerstdiner


 

 

Vegetarisch eten is diervriendelijk en duurzaam, gezonder, goedkoper en anno 2022 zeker niet minder lekker dan een maaltijd met vlees of vis. Wordt het niet eens tijd om het kerstdiner vegetarisch te bereiden, al dan niet interactief? Er bestaan van oudsher zo veel vleesloze klassiekers, dat kiezen nog moeilijk wordt. Vijf klassieke maaltijden, waarvan sommige gezellig samen klaargemaakt kunnen worden.

 

 

Kaasfonduen


 

Op de website Ubari vind je veel inspiratie voor het kerstdiner. Het eerste idee dat in ons opkomt: kaasfonduen! Gezellig met z'n allen broodjes en groenten aan het vorkje prikken en smullen maar, van de rijke smaak van je favoriete kaasmengsel. Er bestaan diverse soorten kaasfondue-hulpmiddelen, zoals een kaasfonduepan voor op inductie. Scheelt veel in energie, in plaats van op aardgas te verwarmen. Kijk anders ook even naar een elektrische kaasfonduepan bij Ubari.nl.

 

 

Vegetarisch stoofpotje


 

De vleesvervangers-productie is toegenomen omdat het vegetarisme aan een indrukwekkende opmars bezig is. Zo vreemd kom je dus niet uit de hoek met je vega-diner tijdens Kerstmis! De fabrikanten concurreren hevig met elkaar om hun producten zo veel mogelijk dezelfde bite te laten hebben als vlees. De consument en niet te vergeten de dieren zijn de lachende derde, want vleesvervangers worden steeds lekkerder en goedkoper. Een vegetarisch stoofpotje smaakt tegenwoordig net zo goed. Bereid deze in de beste le creuset sauteerpan, dat is handiger dan in de koekenpan.

 

 

Samen pizza's maken in een pizzarette


 

Het deeg voor pizza rust idealiter een dag lang. Maar als de deegballen tot pizza's gekneed moeten worden, is de visite waarschijnlijk al present. Schenk wat lekkers in, beleg de pizza's en bak ze in de razend handige pizzarette. Dat is een soort pizza-oven, maar dan veel goedkoper. Kijk nog eens op Ubari.nl voor hoe weinig je zo'n pizzafeestje kunt neerzetten. Wist je trouwens dat twee van de drie echte, klassieke pizza's helemaal geen vlees bevatten? Dat zijn de Margherita en de Marinara. Op de derde, de Napoletana, ligt alleen ansjovis.

 

 

Of toch een klassieke pasta of risotto?


 

Je hebt misschien wel eens het verschil geproefd tussen de pasta's die men in Nederland bereidt en die tijdens je vakantie in het land van herkomst geserveerd wordt. Verdiep je in Italiaanse kookblogs en -vlogs en zie dat een pasta een heus feestmaal wordt als je je erin bekwaamt! Anders is een risotto met porcini misschien een idee: deze heerlijke smaakbommetjes heten in het Nederlands eekhoorntjesbrood. Serveer er een salade en brood bij en niemand mist die dode kalkoen of gans op tafel. Waarom zo veel Italiaanse klassiekers vleesloos zijn? Simpel, vroeger was vlees een luxeproduct. Uit de zogenaamde cucina povera (arme keuken) is die huidige, wereldberoemde eetcultuur voortgekomen.

 

 

Verras met de oosterse keuken


 

De Oosterse keuken is, net als de Italiaanse, deels vegetarisch. De Indiase kookboeken op je plank verdienen het om eindelijk eens doorgebladerd te worden. Scoor de benodigde kruiden bij je lokale specialist, sla aan het kokkerellen en verras jezelf én je gasten met een Indiase curry, met zelfgemaakt naanbrood en papadums. Degene die dit niet lekker vindt, als die er al is, moet maar een broodje pindakaas smeren. Maar even serieus, de Indiase keuken is echt een traktatie!