De veelzijdigheid van keerwanden in de bouw
27.Oct.2022

De veelzijdigheid van keerwanden in de bouw


 

 

Bouwen vertoont veel overeenkomsten met LEGO, daar zijn veel aannemers het over eens. Het is eigenlijk een kwestie van passende blokjes stapelen totdat een gebouw ontstaat. Waar voor het beroemde speelgoed de meest uiteenlopende vormen worden ontworpen, gebeurt dit ook in de bouw. Neem bijvoorbeeld het begrip keerwand, een duurzame oplossing voor veel bouwtechnische vraagstukken. In LEGO-jargon zouden we het 'hoekjes' noemen.

 

 

Hoe ziet een keerwand eruit?


 

Keerwanden zijn L-vormige, betonnen bouwstenen. Het materiaal is natuurlijk duurzaam, en dat is belangrijk in deze eeuw. Daarbij staat beton bekend als oersterk en ook dat aspect draagt bij aan de mate van duurzaamheid. Ze worden ingezet om op een slimme manier van de wetten der natuurkunde gebruik te maken.

 

 

L-vormige bouwstenen


 

Kijkend naar de voorbeelden op de website van specialist Nedabo, zien we dat deze blokken inderdaad een soort LEGO voor aannemers zijn, we maakten in het intro boven dit artikel niet voor niets de vergelijking. Alleen betreft het hier zware materialen in plaats van kleine plastic blokjes.

 

 

Waarvoor worden keerwanden ingezet?


 

Keerwanden kom je, wanneer je het begrip kent, veel vaker tegen dan je in eerste instantie vermoedde. Veel boulevards zijn ermee gebouwd, de keerwanden houden het strandzand tegen. Veel pleinen zijn ermee ingericht, waar de keerwanden fungeren als opstaande wanden, zitplekken of trappen. Keerwanden zijn door hun gewicht en sterkte geschikt tegen vandalisme. Ook bij zogenaamde laadperrons voor vrachtwagen worden keerwanden ingezet, zodat de ondergrond niet op den duur verzakt. En over perrons gesproken: kijk op een station om je heen en zie daar dat keerwanden dezelfde functie bekleden.

 

 

Keerwanden in tuinen


 

Door het multifunctionele karakter - o.a. het tegenhouden van zware massa's - worden keerwanden veelvuldig in tuinen gebruikt, om hoogteverschillen te creëren. Hoge borders worden volgeplant met bomen en struiken en de vruchtbare grond die deze begroeiing nodig heeft, wordt tegengehouden door de keerwanden. Een simpel natuurkundig rekensommetje leert dat ze daar sterk genoeg voor zijn. Anders dan bijvoorbeeld houten constructies, die tevens vocht- en schimmelgevoelig zijn. het groen contrasteert mooi met het beton en het grijs kan eventueel overgeschilderd worden in een warmere kleur, zoals terracotta of oker.

 

 

Snel bouwen met keerwanden


 

Toch weer even terug naar de LEGO-vergelijking. Want waar de bouwsteentjes steeds meer vormen krijgen om sneller iets kunnen bouwen, zorgt een bedrijf als Nedabo ervoor dat dit in real life eveneens het geval is. Niet alles hoeft met enorme hoeveelheden bakstenen te worden opgelost. Met keerwanden bouwt men stukken sneller. Het is mooi om te zien dat dit op een duurzame manier mogelijk is.