De club van Rome uit 1968 nog steeds actueel!
29.Oct.2022
De club van Rome uit 1968 nog steeds actueel!

 

Droogte, mislukte oogsten, tekort aan drinkwater, stormen, overstromingen, orkanen, hittegolven. Dat zijn nu al merkbare gevolgen van de klimaatcrisis. En deze verschijnselen zullen verergeren zolang we teveel CO2 blijven uitstoten en we de opwarming van de aarde niet tot staan brengen.

We moeten slimmer energie opwekken en klimaat bewuster leven en werken. De overheid, veel burgers en organisaties dragen hun steentje al bij. Dat is goed voor ons allemaal, een groener Nederland én onze portemonnee.  Maar er moet nog veel gebeuren om de afgesproken CO2-doelen te behalen. Om nóg meer burgers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, organiseert het ministerie van Economische Zaken van 31 oktober t/m 6 november 2022 de Nationale Klimaatweek.



 

Ook de DUO-fractie PvdA/GroenLinks wil een steentje bijdragen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Al die ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken kunnen soms overweldigend zijn. Ze kunnen je het gevoel geven dat je te klein bent om een verschil te maken. Maar wij geloven dat we samen, met veel kleine maatregelen en stapjes in de goede richting wel degelijk een verschil kunnen maken.

Zo zet de gemeente Noordenveld binnenkort Energieklussers in om mensen met een smalle beurs te helpen bij het verduurzamen van hun woninen. Over enkele weken gaat dit project van start. [noot voor de redactie: informatie bij Nico Rijkens – gem. Noordenveld]

 

 

Help de egel de winter door
Om een steentje bij te dragen aan biodiversiteit kun je iets voor egels doen! In deze tijd van het jaar zoeken egels een plekje om te overwinteren. Wij kunnen de egels een handje helpen door te zorgen voor plekken waar zij zich kunnen verschuilen. Egels houden hun winterslaap in een winternest, dat wordt gemaakt van droge bladeren. Meestal doen ze dit onder een heg, een stapel houtblokken of bijvoorbeeld onder een schuurtje. Maak je tuin niet helemaal kaal voor de winter, maar laat bladeren en takken liggen. Hieronder kunnen egels een nest maken.

 

Verwarm alleen waar je bent en houd deuren dicht
Het is zonde om kamers te verwarmen waar je toch niet bent. Verwarm daarom alleen kamers waar je wel bent en laat in de rest van het huis de verwarming uit, ook in de slaapkamers. Houd de deuren in huis dicht, zodat de warmte niet uit de kamer ontsnapt. Vooral bij de deur naar de gang is dit belangrijk: warme lucht gaat via het trapgat makkelijk naar boven, en dan moet de verwarming in de woonkamer harder werken.

Met de huidige gasprijzen kun je hiermee jaarlijks gemiddeld 900 euro besparen. Met de gasprijzen op lange termijn bespaar je elk jaar zo'n 370 euro.

 

Bonustip: Blijven deuren vaak ongemerkt open staan? Koop dan voor een paar euro een deurveer of deurdranger. Daarmee gaat de deur vanzelf dicht.

Bonustip: Leg een extra deken over je bed. Als je het te koud vindt, verwarm dan je bed voor met een warme kruik of kort met een elektrische deken.

 

Zet de thermosstaat een graad lager en trek een warme trui aan
Eén graad is gevoelsmatig een klein verschil, maar scheelt al veel gas. Trek een warme trui, sokken en sloffen aan en pak er desnoods een deken of warme kruik bij. Of koop een kleine elektrische deken en leg die op je stoel. Dat voelt ook een beetje alsof je in een luxe auto met stoelverwarming zit.

Met de huidige gasprijzen kun je hiermee jaarlijks ongeveer 350 euro besparen. Met de gasprijzen op lange termijn bespaar je jaarlijks 140 euro.

 

Bonustip: Blijf niet te lang stil zitten, maar loop ook regelmatig een rondje door het huis, of doe wat rek- en strekoefeningen. Hierdoor warm je op. Regelmatig bewegen is sowieso beter voor je gezondheid, dus dit is een win-winsituatie! Ben je langer actief bezig in huis (bijvoorbeeld omdat je aan het klussen of schoonmaken bent), dan kan de thermostaat waarschijnlijk nog wel een graadje lager.

 

 

Trek de stekker eruit
Geloof het of niet, we verbruiken meer energie met apparaten die uitstaan dan apparaten die aanstaan. Televisies, radio’s, computers, batterijladers en een heleboel andere toestellen en apparaten verbruiken nog altijd energie wanneer ze uit lijken te staan, dus trek de stekker er gewoon uit.


Energie-efficiënte toestellen kopen kan zowel energie als geld besparen, en zo dus de uitstoot van broeikasgassen voorkomen. Efficiënte batterijladers kunnen bijvoorbeeld meer dan een miljard kilowattuur besparen, en zo de uitstoot van meer dan een miljoen ton broeikasgassen voorkomen.

 

 

Doe het licht uit en pomp je banden op
Je kan makkelijk een nog grotere impact maken door meer te doen met minder. Inwoners van veel ontwikkelde landen zijn verkwistende energieverspillers. We rijden vaak te snel (kost extra brandstof) of laten het licht aan wanneer we niet in een kamer zijn (energieverspilling). En de heaters om de buitenlucht te verwarmen zijn natuurlijk helemaal uit den boze!


 

 

Door vaker de fiets te nemen en met de auto zuinig te rijden en deze goed te onderhouden (door er onder andere voor te zorgen dat de banden goed zijn opgepompt), kunnen we de uitstoot van broeikasgassen van onze auto limiteren en, misschien nog belangrijker, moeten we minder vaak naar het tankstation.

Kortom: maak een checklijst en loop na wat je zelf allemaal kunt doen. Natuurlijk moet er veel andere gebieden ook veel gebeuren en daar wordt ook aan gewerkt. Als iedereen op elk niveau en binnen zijn/haar eigen invloedsfeer aan de slag gaat, dan geloven wij dat we het tij kunnen keren!