Thomashuis Noordenveld: nieuwe ondernemers én een nieuwe naam
2.Dec.2022
Wij Ingrid en Alfred Nijenhuis zijn per 1 december de nieuwe zorgondernemers van Thomashuis Noordenveld. Ingrid wist als kind al dat ze wilde werken in de gehandicaptenzorg en startte op haar zeventiende bij werkgever de Trans. De afgelopen negen jaar werkte zij bij het ’Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie’ bij GGZ-Drenthe. Alfred ging na zijn studie Milieukunde aan de slag bij adviesbureau Arcadis. De afgelopen jaren hield hij zich bezig met de energietransitie. Samen heeft het stel twee kinderen, Mieke (12) en Gijs (13).
Het gezin Nijenhuis
Ingrid wist als kind al dat ze wilde werken in de gehandicaptenzorg en startte op haar zeventiende als leerling verzorgende IG. “Zorgen voor mensen past gewoon bij mij”, vat zij kort samen. Inmiddels heeft ze een hele carrière en vele opleidingen achter de rug in de zorg. De afgelopen negen jaar werkte zij bij het ’Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie’ bij GGZ-Drenthe. Alfred ging na zijn studie Milieukunde aan de slag bij adviesbureau Arcadis. De afgelopen jaren hield hij zich bezig met de energietransitie. Hij heeft als vrijwilliger heel wat activiteiten ondernomen met mensen met een verstandelijke beperking. “Van een motortoertocht tot laminaat leggen in iemands nieuwe kamer. Ik vond het altijd leuk om te doen.” Samen heeft het stel twee kinderen, Mieke (12) en Gijs (13).
Naast de bewoner staan
Al jaren speelde het koppel met het idee om te gaan ondernemen in de zorg. Van dagbesteding tot woonzorg; verschillende ideeën passeerden de revue. Dat het paar zich zou richten op mensen met een verstandelijke beperking stond wel als een paal boven water. In de franchiseformule Thomashuis kwamen al hun wensen samen. Alfred: “De vrijheid van het ondernemerschap en de kleinschaligheid spreken ons aan.” Ingrid was door haar werk als agogische regie hulpverlener/verpleegkundige al bij meerdere Thomashuizen over de vloer gekomen. “De Thomashuis-visie sluit goed aan bij wat zij belangrijk vinden in de zorg. “Voor ons is het belangrijk dat iedereen gezien wordt voor de persoon wie hij of zij is. Niet de beperking of handicap. Warme en betrokken zorg zoals je die ook vindt in een gezin”, leggen de twee uit.
Zij hebben ervaren dat het belangrijk is om naast de bewoner te staan en ondersteuning te bieden waar nodig. Samen te onderzoeken wat zijn iemands dromen, wensen of verlangens? Wil een bewoner graag muziek maken, zwemmen of golfen bij de baan om de hoek? En bij welke dagbesteding voelt een bewoner zich thuis en gewaardeerd?
“Keuzevrijheid en participatie in het dorp zijn belangrijke voorwaarden. Wij willen ervoor zorgen dat bewoners kunnen meedoen aan het verenigingsleven. En eventueel een sociaal netwerk buiten het Thomashuis kunnen opbouwen. Wij doen het met elkaar en voor elkaar!”
Buiten Drenthe was geen optie
Toen ze via LinkedIn lazen dat er ondernemers werden gezocht, waren ze meteen enthousiast. Na afronding van de selectie bij de franchiseorganisatie, kwam de vraag op tafel: in welk Thomashuis zouden zij het stokje kunnen en willen overnemen? Alfred had een harde eis. “Ik wilde niet van mijn geboortegrond af. Dan word ik ongelukkig”, zeg hij met een glimlach. Wij voelen ons in het Noorden het meeste thuis. De praktische en nuchtere mentaliteit past bij ons. En het belangrijkste: het klikte ook goed tussen het koppel en de bewonersgroep. En nu wonen ze dus ruim een jaar later, op een half uur rijden van hun vorige woonplaats Rolde.
“Wij zijn er voor de hele gemeente Noordenveld.”
Ingrid en Alfred hebben met hun overname van Thomashuis bewust gekozen voor een nieuwe naam. De kersverse ondernemers willen namelijk graag in de toekomst iets betekenen voor de hele gemeente Noordenveld. Zo is de bestrijding van eenzaamheid een thema dat hen nauw aan het hart gaat en hebben zij tal van ideeën op dit gebied. Denk aan een inwoner van Noordenveld die bij de bewoners aanschuift voor een maaltijd.”
Ook duurzaamheid speelt een rol in hun toekomstplannen. Zo gaan zij onderzoeken hoe zij het pand energiezuiniger kunnen maken. En ook bij de inkoop van spullen en eten wordt nagedacht over de eventuele impact. “Als het kan halen wij het liefst de aardappelen om de hoek bij een boer.”
Eerst rust en wennen
De komende tijd ligt de focus op het beter leren kennen van bewoners, teamleden en naasten. Want voor zowel de familie Nijenhuis als de bewoners is het een grote verandering. “Onze kinderen hebben heel veel zin in hun nieuwe leven in het Thomashuis. Maar ze vinden het tegelijkertijd best lastig om bijvoorbeeld vriendjes en vriendinnetjes achter te laten”, aldus Ingrid. Alfred vult aan: “Gijs en Mieke mogen zelf beslissen of en wanneer zij langs willen komen bij hun nieuwe buren. Ze komen nu regelmatig op bezoek. Er is al wel een nieuwe regel bij de familie Nijenhuis. De kinderen willen thuis gerust horen over het Thomashuis, als het maar niet over saaie dingen gaat zoals als de administratie.”