Winter in de Onlanden.
14.Dec.2022
Winter in de Onlanden.

 

Het begint er op te lijken dat de winter nu toch echt begint. Met vorst die in de nacht al de -10 graden aan tikt kijkt de natuur dit angstvallig aan.

Natuurlijk vinden wij mensen de winter geweldig, althans velen onder ons. Schaatsen komen weer tevoorschijn, als er sneeuw ligt is dat leuk voor de kinderen, en uiteindelijk hopen wij met zijn allen op een witte kerst.

 

En hoewel dieren het gewend zijn, en een groot aanpassing vermogen hebben, zijn er genoeg soorten die het lastig gaan krijgen bij langdurige vorst. Voor de grotere dieren valt het misschien nog wel mee, Dassen en Vossen zoeken hun burchten op. Reeën trekken de bossen in om daar in de nacht te schuilen. Maar voor vogels is het toch anders. Tuinvogels worden vaak wel aan voer geholpen door de mens, want wie geniet er nu niet van Koolmezen en Pimpelmezen die overal aanhangen.

 

En als je dan in zijn open natuurgebied als de Onlanden loopt zie je pas echt wat de winter doet. De anders zo schuchtere Waterral(foto) laat zich ineens meer zien aan de rand van het riet op het ijs om in de kleine plasjes voedsel te zoeken. En ook de Roerdomp kun je op dezelfde plek verwachten. Maar voor de IJsvogel(foto) is de winter een heel ander verhaal. Zijn naam heeft hij niet te danken aan de winter maar aan zijn ijsblauwe kleur op de vleugels. Als alles dicht vriest kunnen ze niet meer vissen en sterven ze een honger dood. Misschien kent u nog wel het beeld van de IJsvogel die onder het ijs raakte en ingevroren raakte. Maar zoals ik al zij de natuur past zich aan en is dit waarschijnlijk de reden dat IJsvogels wel 3x in een jaar broeden. Gelukkig staan er op sommige plekken sluisjes open zodat het water daar niet bevriest, en dat is dan ook gelijk een verzamelplek voor veel watervogels. Om af te sluiten wens ik iedereen hele fijne feestdagen. Denk aan elkaar en ook een beetje aan de dieren.

 

Tekst en foto’s© Theo Kompier

www.tdknatuurfotografie.nl