Column, Vogels in Nederland; Velduil
3.Jan.2023
Column, Vogels in Nederland; Velduil

 

Uilen hebben altijd iets mysterieus over zich, misschien wel om dat je ze niet vaak ziet. De Velduil is daar geen uitzondering in, wel is de Velduil net als de Steenuil ook overdag actief. De grootste kans om er een te zien is tijdens de wintermaanden en zeker als het een goed muizen jaar is geweest. De beste plekken zijn dan in de velden langs de kust, maar ook verder het land in is mogelijk.

 

De Velduil is in ons land een zeer zeldzame broedvogel geworden waardoor hij ook op de rode lijst is terecht gekomen. Ze broeden April-Mei en de nesten zijn op de grond. Hoeveel eieren zij leggen laten ze afhangen van het voedsel aanbod. Bij slecht voedsel aanbod broeden ze helemaal niet. Normaal kunnen ze wel 10 eieren leggen. Als de jongen twee weken uit het ei zijn beginnen ze al de omgeving te verkennen. Ze eten voornamelijk muizen maar bij te kort hier aan vangen ze ook andere kleine zoogdieren of  kleine vogels.

 

Het terrein waarin ze leven is open veld met goede schuilmogelijkheden op de grond. Velduilen zijn echte Nomaden en zijn daar waar de omstandigheden het gunstigste zijn voor hun. Ze kunnen op een dag rustig 200km weg vliegen voor eten en de volgende dag weer terug zijn op dezelfde plek. Velduilen kunnen 10 tot 15 jaar worden maar de meesten halen dat niet.

 

Tekst en foto’s© Theo Kompier

www.tdknatuurfotografie.nl