Hoe wordt koffie gemaakt?
20.Jan.2023
Hoe wordt koffie gemaakt?
De vraag hoe koffie wordt gemaakt, lijkt gemakkelijk. Je zet immers zelf iedere ochtend je kopje koffie met een filterkoffieautomaat of misschien wel met de beste volautomatische koffiemachine? Maar dit is niet het begin van het proces die de koffieboon aflegt om uiteindelijk als vloeibare koffie te eindigen. Dit zijn juist de laatste stappen om van je heerlijke bak koffie te genieten. Nee, voor het maken moet je niet in Nederland of Europa zijn. De echte productie vindt voornamelijk in Zuid-Amerika plaats, de plek waar de koffieplant zich het beste voelt.
De koffiebes
Voor veel koffieliefhebbers geldt, dat zij enkel de bekende bruine koffieboon kennen. Er zijn mensen die denken dat deze zo rechtstreeks van de plant geplukt wordt. Dit is niet zo, daar gaat een proces aan vooraf. De koffieplant heeft namelijk koffiebessen. Deze koffiebessen zijn na 8 tot 12 maanden rijp en worden vervolgens geplukt. Dit is een behoorlijke klus, want om de beste koffieboon te krijgen, mag alleen een rijpe bes geplukt worden. Dit zie je aan de rode kleur. De overige bessen mogen nog niet geplukt worden en moeten nog even doorgroeien. Daarom gebeurt het plukken van koffiebessen altijd handmatig.
Verwerking van de koffiebes
De koffiebes bestaat uit een tweetal onderdelen: de koffieboon en het vruchtvlees. De koffieboon is uiteraard belangrijk om koffie van te maken, maar moet wel van het vruchtvlees ontdaan worden. De wijze waarop dit plaatsvindt, is van invloed op de uiteindelijke smaak van de koffieboon. De ´washed´ methode houdt in, dat de koffiebonen onder stromend water van het vruchtvlees worden gepeld. Dit geeft de koffieboon een consequent mildere smaak. Bij de ´unwashed´ methode worden de koffiebessen in de zon gedroogd. De bessen worden als ze gedroogd zijn een beetje rozijnachtig en hieruit wordt de koffieboon geperst. De smaak van de koffieboon is dan zeer verschillend. Dit kan mild zijn, maar ook sterk.
Het branden
Als voorbereiding op het branden, worden de koffiebonen gesorteerd naar grootte. Hoe groter de koffieboon is, des te betere kwaliteit. De suikers gaan tijdens het branden karamelliseren en hierdoor ontstaat de herkenbare bruine kleur. Tijdens het branden wordt voornamelijk de smaak bepaald. Zo kunnen koffiebonen licht, medium en donker gebrand worden. Ook met welke soort koffieboon je te maken hebt zal bepalen op welke wijze er moet worden gebrand. Hierdoor kunnen er na het brandingsproces veel verschillende smaken ontstaan, van koffiebonen voor filterkoffie tot bonen voor espresso.
Koffiebonen melangeren
Het kan natuurlijk zijn dat je een voorkeur hebt voor een specifieke koffieboon. In de meeste gevallen worden koffiebonen uit verschillende landen en plantages met elkaar vermengd. Dit wordt melangeren genoemd. Dit wordt gedaan, ten eerste om verschillende smaken te creëren, maar ook om een bepaalde smaak te blijven garanderen. Zo blijft de koffie van een specifiek merk altijd dezelfde smaak houden, ook als de oogst eens wat afwijkt.