Veenhuizen: Het Pauperparadijs terug van weggeweest
28.Apr.2023
De gemeente Noordenveld heeft de evenementenvergunning officieel verleend aan Stichting Het Pauperparadijs, volgens RTVDrenthe. En daarmee zijn alle hokjes afgevinkt voor de reprise van de theatervoorstelling in Veenhuizen. Van 7 juni tot en met 26 augustus wordt Het Pauperparadijs voor de derde keer opgevoerd op de binnenplaats van het Gevangenismuseum.
In de zomers van 2016 en 2017 trok het Pauperparadijs veel publiek en traden ze respectievelijk 40 en 52 keer op. Daarna stond de voorstelling in Theater Carré in Amsterdam.
Corona en stikstof spelbrekers
Vervolgens was het plan opgevat om het theaterspektakel, vanwege het grote succes, voor een derde keer in Veenhuizen op te voeren. De kaartverkoop was ook al begonnen. Maar de coronapandemie gooide roet in het eten, zowel in 2020 als in 2021. En vorig jaar zaten de strenge stikstofregels de organisatie dwars, waardoor de voorstellingen weer niet door konden gaan.
55 voorstellingen
Maar met de evenementenvergunning op zak, heeft Stichting Het Pauperparadijs alle benodigde papieren binnen om het theaterstuk nu toch echt weer in Veenhuizen op te voeren. Er staan in totaal 55 voorstellingen gepland. "We zijn enorm verrast door de hoeveelheid positieve reacties die we nu al hebben gekregen op onze terugkeer naar Veenhuizen", zegt producer Wolter Lommerde.
Heropvoeding
Het theaterspektakel is gebaseerd op het boek Het Pauperparadijs van schrijfster Suzanna Jansen. Dat vertelt het verhaal van een van de meest dramatische, verborgen geschiedenissen van Nederland. Begin19e eeuw was de armoede in Amsterdam enorm. Generaal Johannes van den Bosch bedacht daarvoor de Koloniën van Weldadigheid. Tienduizenden weeskinderen en paupers werden op een schip gezet naar Drenthe om daar een heropvoeding te krijgen.
200 jaar
In drie enorme gestichten werden vanaf 1823 tienduizenden arme stadsgezinnen gedrild tot nuttige burgers. Maar wat begon als een idealistisch experiment om de armoede uit te roeien, liep uit op een mislukking. Daarna werd Veenhuizen door het Rijk omgeturnd in een gevangenisdorp.