Column, Vogels in Nederland: Kleine Karekiet.
3.Jul.2023
Column, Vogels in Nederland: Kleine Karekiet.

 

De Kleine Karekiet is een zang vogel die zich het liefste bevind in moerassige gebieden met riet. Hij is egaal bruin op zijn rug, licht crème-achtig op de borst en een witte keel. Er is geen verschil tussen het mannetje en vrouwtje als het om de kleur gaat. Met een beetje fantasie roept hij zijn eigen naam, “karre-karre-kiet-kiet”.

 

Het vrouwtje is de gene die voornamelijk het nest bouwt dat zij tussen de rietstengels vlecht. Zij legt hier in ongeveer vier eieren die in ongeveer twee weken worden uitgebroed. Na ongeveer negen dagen vliegen de jongen uit en worden dan nog bijgevoerd door de ouders. Dit gaat goed zolang een Koekoek het nest niet ontdekt. Want het nest van de Karekiet heeft de voorkeur van de Koekoek om zijn ei in te leggen. Eenmaal uit het ei gooit de jonge Koekoek eieren en/of jongen van de Karekiet uit het nest, en dan brengen twee van die kleine vogels de jonge Koekoek groot. De Kleine Karekiet is een insecten eter en heeft daarin geen voorkeur.

 

De Kleine Karekiet is een trekker die overwinterd in het westen van Afrika tot zelfs voorbij de Sahara in Zambiä. Ze zijn een van de eerste vogels die weg trekken, al eind Juli gaan de eersten, maar de meeste in Augustus tot in Oktober. Sommigen blijven in Zuid-Frankrijk en Spanje steken. Zij vliegen tijdens de nacht, de eersten komen in April weer terug naar ons land.

 

Volgens gegevens van tellingen van de Vogelbescherming en Sovon leven er tussen de 160.000 en 280.000 broedparen in ons land van de Kleine Karekiet.

 

Tekst en foto’s © Theo Kompier