Staatssecretaris Vijlbrief: ''vergunningsaanvraag voor gasopslag in Langelo ongepast''
29.Sep.2023


Terwijl de gaskraan in Groningen dichtgaat, wil de NAM net over de provinciegrens in Norg juist gas gaan winnen. Dat zogeheten 'kussengas' zit daar in de grond bij de plaatselijke gasopslag. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) noemt de vergunningsaanvraag die het bedrijf onlangs deed 'ongepast', schrijft RTVNoord.





In de gasopslag van Langelo/Norg kan 6 miljard kubieke meter gas opgeslagen worden. Maar daaronder zit nog een heel reservoir van zo'n 15 miljard kuub gas. Dit gas wordt 'kussengas' genoemd en dient om de benodigde druk voor de bodem in stand te houden.





'Als je helemaal leeg bent, kun je dat kussengas in principe winnen', zei Vijlbrief donderdag in de Tweede Kamer. Hij stelt dat het om een 'flinke hoeveelheid gas met veel waarde' gaat.





 


'Ik vind het nogal wat'






De NAM ziet kansen om dat gas te winnen zonder schade aan huizen van omwonenden toe te brengen. Het bedrijf heeft daarom een vergunning aangevraagd. Vijlbrief is niet blij met die stap.





'Ze hebben het recht. Maar ik vind het nogal wat dat de NAM, terwijl we in discussie zijn over het sluiten van gasveld Groningen, mij dan vraagt om een vergunning om dat kussengas te winnen. Dat vind ik niet gepast. Het zou van maatschappelijke verantwoordelijkheid getuigen om het niet te doen.'





Dat omwonenden zich zorgen maken over eventuele gaswinning in hun omgeving, begrijpt Vijlbrief. Daarom zal hij 'heel goed naar de veiligheid' van het NAM-plan kijken.





'Zelfs als ik een positief advies zou krijgen van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) vind ik het nogal wat om zo dicht bij het Groningenveld gas te winnen.'





 


Kan Vijlbrief 'nee' zeggen?






Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) wil van Vijlbrief weten of hij niet gewoon 'nee' kan zeggen tegen de aanvraag. 'Als je me nu het mes op de keel zou zetten, zeg ik 'nee'. Maar dat kan ik niet zonder juridische gronden', reageert de staatssecretaris.





'Dat kan tot een rechtszaak leiden. Er moet eerst onderzoek gedaan worden naar de veiligheid. Ik weet zeker dat die hele procedure zoveel tijd kost dat het mijn tijd als demissionair bewindspersoon ruim overleeft.'





Vijlbrief zegt verder in gesprek te zijn met Shell en Esso over een mogelijke overname van de gasopslag door de overheid. 'Dat kan ook nog een optie zijn.'