5 tips om een torenhoge energierekening te voorkomen
10.Oct.2023
Sinds 2021 zijn de energieprijzen gestegen door de crisis in Oekraïne, minder gaswinning in Groningen en een hoge vraag naar fossiele brandstoffen. In januari 2023 stelde de overheid een prijsplafond in om huishoudens te beschermen. Dit resulteerde in lagere energieprijzen volgens het CBS, met verwachtingen van verdere daling komende winter. Ondanks dit kunnen de energiekosten nog altijd hoog zijn ten opzichte van twee jaar geleden. Daarom geven we je 5 tips om een torenhoge energierekening te voorkomen!
Halveer je warm waterverbruik tijdens het douchen!
Een groot gedeelte van jouw energierekening komt van het staan onder de douche. Naast het korter douchen en minder heet water gebruiken, kun je er ook voor kiezen om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut vrij ten opzichte van 14 liter bij een normale douchekop. Hierdoor kun je jaarlijks al de helft aan warm water besparen onder de douche!
Aandeel van warm waterverbruik binnen een tweepersoonshuishouden |
Verdeel de warmte in huis met verwarmingsventilatoren
In sommige woningen zijn de radiatoren op minder strategische plekken geplaatst. Hierdoor kan het lastig zijn om je woning goed te verwarmen. Verwarmingsventilatoren kunnen hierbij handig van pas komen om energie te besparen. Door verwarmingsventilatoren te plaatsen onder de radiatoren, blazen ze de warme lucht de kamer in. Hierdoor warmt de kamer sneller op en kun je dus op de energierekening besparen. Verwarmingsventilatoren werken het beste bij een lagere watertemperatuur van de CV-ketel en wanneer er geen meubels of gordijnen voor hangen.
Maak efficiënter gebruik van de CV-ketel
Moderne CV-ketels hebben tegenwoordig een eco- en comfortstand. Door de CV-ketel op eco-stand te zetten , wordt het water alleen verwarmd wanneer de warme kraan aan wordt gezet. Hierdoor duurt het iets langer voordat je warm water hebt, maar bespaar je wel zo'n 15 m3 gas per jaar. Daarnaast kun je ook geld besparen door de standaard temperatuur op de CV-ketel lager te zetten, hierdoor bespaar je op de gaskosten omdat de maximale temperatuur lager wordt. Als laatste is het belangrijk om de CV-ketel jaarlijks te controleren op de waterdruk om ervoor te zorgen dat de ketel op zijn best functioneert.
Zet de thermostaat op 19 graden breng de luchtvochtigheid omlaag
Wanneer de verwarming toch aan moet, is het belangrijk om te voorkomen dat je te veel gaat stoken. Stel daarom de temperatuur op de thermostaat in op 19 graden. In oude huizen kan dit koud aanvoelen doordat de lucht vaak vochtig is. Gebruik daarom elektrische luchtontvochtigers of vochtvreters om de lucht in je huis droger te maken. Daarnaast is het ventileren van je woning een gouden tip om de luchtvochtigheid omlaag te brengen. Je ramen 15 minuten per dag wijd open zetten zorgt voor verse lucht van buiten die droger is en eenvoudiger is op te warmen.
Isoleer je verwarmingsbuizen
De laatste tip om te besparen op je energierekening is door je verwarmingsbuizen te isoleren. Buisisolatie is een effectieve en makkelijke manier om je huis extra te isoleren. Door buisisolatie te plaatsen rondom je leidingen in bijvoorbeeld de kruipruimte of kelder voorkom je warmteverlies omdat het de warmte vasthoudt en de leidingen beschermt tegen kou. Hierdoor hoeft de verwarming minder hard te werken om de gewenste temperatuur te halen.