Noordenveld lijkt doelstelling voor het huisvesten van statushouders voor dit jaar de halen
9.Dec.2023

Alleen de gemeenten Meppel en Noordenveld lijken de doelstelling voor het huisvesten van statushouders voor dit jaar de halen. Beide gemeenten vangen meer statushouders dan voorgeschreven op. De andere tien Drentse gemeenten hebben de taakstelling nog niet gehaald. Dat blijkt uit cijfers tot 1 december van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).



Sommige gemeenten kunnen in de laatste maand van het jaar de taakstelling nog halen, maar zeker zeven gemeenten lijken hiervoor te ver achter te lopen op de doelstellingen.



 


COA




De Rijksoverheid legt gemeenten een aantal statushouders op dat opgevangen moet worden. De verdeling over gemeenten hangt af van hoeveel mensen er in een gemeente wonen. Het COA koppelt vervolgens de statushouders aan de gemeenten.



Hoe een statushouder opgevangen wordt, bepaalt de gemeente zelf. Het kan een zelfstandige (huur)woning zijn, maar ook een gedeelde woning met meerdere mensen. Ook beslist de gemeente zelf of mensen met een verblijfsvergunning recht hebben op voorrang bij een sociale huurwoning.



 


Grote gemeenten lopen achter




Elk half jaar bepaalt de Rijksoverheid hoeveel statushouders moeten worden gehuisvest. Tot 1 januari 2024 zou Drenthe in de tweede helft van het jaar ongeveer 600 statushouders moeten opvangen, maar zijn dit tot 1 december iets minder dan 400. Met name de gemeente Emmen (44), Tynaarlo (40) en Hoogeveen (35) blijven qua aantallen achter op hun doelstelling.



 


Druk op azc




Asielzoekers worden statushouders zodra ze een verblijfsvergunning krijgen. Tot die tijd verblijven asielzoekers in een asielzoekerscentrum (azc). Maar door de overvolle azc's puilt het bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel momenteel uit van mensen die wachten op plaatsing in een azc.



Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma dringt er daarom op aan om statushouders voor wie binnenkort een woning vrijkomt, alvast tijdelijk huisvesting aan te bieden in de gemeente waarin ze gaan wonen. Volgens Klijnsma kan op deze manier de druk op de azc's en Ter Apel verlaagd worden.