Geen Pauperparadijs deze zomer in Veenhuizen
22.Jan.2024
Het Pauperparadijs kiest er deze zomer voor om niet in Veenhuizen op te treden, maar in het AFAS Theater in Leusden.
Volgens producent Wolter Lommerde is het risico om op te treden in Veenhuizen te groot. "Het werd steeds kostbaarder in de open lucht, in het theater heb je altijd dezelfde omstandigheden."
In 2016, 2017 en 2023 was het theaterspektakel Het Pauperparadijs te zien op het binnenterrein van het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen. Tussendoor was het te zien in Theater Carré in Amsterdam. Ook voor dit jaar was er door de gemeente Noordenveld al een vergunning afgegeven, maar producent Lommerde kiest ervoor om naar het theater in het midden van het land te gaan.
Het spelen in de buitenlucht brengt te grote risico's met zich mee. "Het is de zomer te heet om 's middags op te treden. Daarnaast konden afgelopen zomer vanwege een storm twee voorstellingen niet doorgaan", legt Lommerde uit. "Bovendien kost het opstarten in het Gevangenismuseum een half miljoen euro. Als je nu kijkt is het een leeg grasveld, dat moet omgebouwd worden tot pop-up-theater. Dat zal ergens van betaald moeten worden."
Geluidsoverlast
Rondom de voorstellingen was veel te doen, omdat enkele omwonenden regelmatig hun beklag deden over geluidsoverlast. Vorig jaar werden bezwaren van omwonenden verworpen, waardoor Het Pauperparadijs door kon gaan. "Niet iedereen stond te juichen als wij wat aankondigden in Veenhuizen", vertelt Lommerde. "Dat was niet de hoofdreden, maar is wel een bijkomend ding. Dat soort zaken kost veel energie." Die omwonenden laten in een eerste reactie weten blij te zijn dat er elders opgetreden gaat worden, "want dan hebben wij er geen last van".
De keuze voor Leusden was voor Lommerde een abc'tje. Hij heeft al goede ervaringen daar, aangezien een andere voorstelling van regisseur Tom de Ket (Veertien, over het leven van Johan Cruijff) er al gespeeld wordt. "Het is een fijn theater, in het midden van het land. Dat maakt de keuze gemakkelijker. We kunnen er ook veel doen met licht en geluid, dat wordt fantastisch."
Van vrijdag 19 juli tot en met zaterdag 17 augustus zijn er in Leusden 27 voorstellingen geprogrammeerd. De cast is grotendeels dezelfde als afgelopen zomer.
Het vertrek van Het Pauperparadijs uit Veenhuizen zorgt voor begrip en teleurstelling bij ondernemers. De theaterproductie maakte vandaag bekend komende zomer niet in Veenhuizen te staan, maar in het AFAS Theater in Leusden. "Het zal zeker een gemis zijn, want de extra beleving die deze plek gaf gaat wel verloren", zegt museumdirecteur Friso Visser van het Gevangenismuseum in Veenhuizen.
De binnenplaats van het museum vormde al die drie keer het decor voor het theaterstuk. Dat er nu voor een andere locatie wordt gekozen, vindt museumdirecteur Friso Visser jammer. "Het is een prachtig stuk dat heel goed past op deze plek", zegt Visser.
'Is dit een dankbaar signaal?'
Mark ter Maat zit met koffiebranderij Koffielust in de buurt van het Gevangenismuseum. Hij kijkt neutraal aan tegen het vertrek van de stichting, maar stelt wel wat kritische vragen. "Ik vraag mij af of dit een dankbaar signaal is naar bijvoorbeeld de provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld, die veel energie en geld hebben gestoken in de coronaperiode om Het Pauperparadijs weer naar Veenhuizen te halen", zegt hij.
Vanuit zakelijk oogpunt snapt Ter Maat best de keuze om niet meer in de open lucht de voorstelling te organiseren. "Dat is best kostbaar, maar het is jammer. Veenhuizen en omgeving hadden mogelijk ettelijke miljoenen kunnen verdienen, als je goed zou samenwerken met elkaar. Dat is nu niet meer mogelijk."
Stromende regen
Henk Timmerman verzorgde met Maallust vorig jaar de catering voor de theaterproductie. "Dat was ons goed bevallen en hadden we dit jaar graag weer gedaan", zegt hij. Al heeft hij ook begrip voor de redenen van Het Pauperparadijs om te verkassen naar het AFAS Theater in Leusden. "De eerste keer kan ik mij nog herinneren dat we in de stromende regen hebben zitten te kijken, ik was toen blij dat het pauze was", zegt hij lachend.
Het Gevangenismuseum baalt dus, maar staat aan de andere kant voor een drukke periode met een op handen zijnde verbouwing. "En het theaterstuk zorgt voor nogal een claim op ons terrein", zegt de directeur. "Stel wij zouden deze zomer kunnen beginnen met de voorbereidingen op de verbouwing, dan gaat het dubbelop."
Verder denkt Visser niet dat er veel museumbezoekers verloren gaan door het vertrek van het theaterspektakel. "Hoewel Het Pauperparadijs Veenhuizen veel naamsbekendheid heeft opgeleverd, is er volgens mij niet veel overlap tussen theaterbezoekers en mensen die naar ons museum gaan. Ik denk dat slechts een handjevol theaterbezoekers allebei hebben bezocht."
Omwonenden
Een aantal omwonenden heeft de laatste jaren bezwaar gemaakt tegen Het Pauperparadijs, omdat de voorstellingen in hun ogen voor geluidsoverlast zorgden. Die omwonenden reageerden opgelucht op het nieuws. Timmerman vindt het een goede zaak dat de theaterproductie nu niet nogmaals in Veenhuizen optreedt. "Je moet voorkomen dat het een Soldaat van Oranje wordt. Ik heb er alle begrip voor dat omwonenden het niet leuk vinden vanwege alle overlast. Het is hier nu drie keer geweest, het was hartstikke mooi."
Ter Maat denkt dat er nog wel mogelijkheden waren om door te gaan. "Ik denk dat als zij aan de voorkant wellicht wat eerder waren betrokken, dat het best wel had gekund. Maar ja, u belt mij nu pas nu het besluit definitief is genomen. Verder sta ik er neutraal in hoor, en wens de stichting veel succes en alle goeds in Leusden. Waar een deur dicht gaat, gaat er ook weer eentje open. Wie weet wat er voor Veenhuizen mogelijk is?"
Bron RTVDrenthe