Column, vogels in Nederland; Oehoe
6.Apr.2024
Het voorjaar is inmiddels begonnen en de vogels beginnen weer terug te komen uit het zuiden. Overal hoor je al weer vogels zingen en iedereen kan er weer lekker op uit. Behalve ik, want ik zit thuis met een hernia. Maar vlak voor dat deze ellende begon ben ik nog op pad geweest voor misschien wel de meest imposante uil, de Oehoe.

 

De Oehoe is een van de grootste uilen van de wereld en zeker de grootste van ons land. Ze zijn bijna 80cm groot en ze hebben een vleugelwijdte van 160 tot 190cm. Ze zijn mede door hun grote en vel oranje ogen een bijzondere verschijning. Zijn lijf en crème met bruin van kleur. Zijn ogen kan hij niet in de oog kast bewegen maar hij heeft 14 nekwervels waardoor hij zijn kop zo kan draaien dat hij toch alles ziet.

 

Hun nest maken ze op een rand van richels in bijvoorbeeld oude steengroeves. Ook gebruiken ze ij oude roofvogel nesten. Ze leggen 2 tot 3 eieren soms ook wel 4 tot 5. Het broeden duurt rond de 30 dagen en de jongen zijn na 10 weken vliegvlug.

 

Oehoes hebben een bijzondere jachttechniek, kleinere dieren als Egels, Mollen en Muizen vangen ze zo. Maar grotere prooien als Duiven en Kraaien overvallen ze in de nacht in hun slaap.

 

Via deze link kun je een oehoe volgen op zijn nest bij “Beleef de Lente”.

  https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/oehoe

 

Tekst en foto’s© Theo Kompier

TdK Natuurfotografie