17e editie Festival Worteldagen kent louter sterke voorstellingen
20.May.2024
17e editie Festival Worteldagen kent louter sterke voorstellingen
“Onderzoek op locatie kan behoorlijk confronterend zijn”
“Ik ben echt als ik droom”. “Ik ben echt als ik ga turnen, want dan voel ik me sterk”. Zomaar twee uitspraken van leerlingen van basisschool De Hekakker in Norg bij het goudkleurige kunstwerk voor Festival Worteldagen. Linda Huvenaar en Saskia Reynders maakten het kunstwerk samen met de 235 leerlingen van basisschool De Hekakker met vrolijke foto’s van de 235 leerlingen van de school. Ze hadden allemaal een tekst bedacht bij het thema ‘Wees Echt’. Niet alleen de leerlingen, ook de theaterstudenten die tijdens Festival Worteldagen de voorstellingen verzorgden, speelden in op datzelfde thema.
Tijdens de zeventiende editie van Festival Worteldagen kregen theaterstudenten de kans om hun eigen waarheid te ontdekken. Een uitnodiging tot zelfreflectie te midden van de toenemende invloed van kunstmatige intelligentie in ons dagelijks leven. Dat lukte prima met diverse voorstellingen die de bezoekers tot nadenken stemden. De zeventiende editie van het festival trok enkele honderden bezoekers, verdeeld over groepen van tien tot twintig mensen.
Festival Worteldagen is een vierdaags evenement met kleinschalig beeldend locatietheater in en rond Norg. Geïnspireerd op intieme binnen? of buitenlocaties en dus gecreëerd in twee weken tijd door tweedejaars studenten. Dit jaar was de zeventiende editie. De inhoud van elke theaterroute was steeds weer een verrassing door de variatie aan onderwerpen; van maatschappelijk tot persoonlijk, en verschillende vormen van theater, van installaties tot interactieve ervaringen. Gebaseerd op de uitdagingen die de locaties boden.
Maggie Thedinga is student theatervormgeving in Utrecht. Ze maakte de voorstelling Bol van Pluis, waarbij ze – als pluizenbol - aan het eind door de wind wordt weggeblazen. “Ik heb me echt wel laten inspireren door de locatie. Aan de rand van de tuin staan allemaal pluizenbollen in het water. Ik had vrij snel een idee wat ik wilde gaan doen.”
Malou Palmboom deed in 2016 als student mee aan Festival Worteldagen. Dat vond ze destijds een geweldige ervaring Ze keerde dit jaar terug met de kindervoorstelling ‘Hoe een egel op een ei broedt’. Een voorstelling in Pelincks Tuin over na?apen, je fantasie gebruiken en ontdekken wie je echt bent. Malou maakt beeldende voorstellingen door middel van theatrale co?creatie. Haar werk zit op het snijvlak tussen theater en een kunstinstallatie en verbeeldingskracht, input van de omgeving, mogelijkheid om als toeschouwer te participeren, staan centraal.
Docente Arianne van Boxmeer van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht wijst op het belang van Festival Worteldagen voor haar studenten. ”In Norg doen studenten twee weken lang individueel beeldend onderzoek wat ze gaan presenteren aan publiek tijdens de Worteldagen. Ze moeten zich verhouden tot de locatie, locatiehouders, en uiteindelijk ook publiek. Het werken op locatie is bijzonder omdat de plek al iets is van zichzelf en het de potentie heeft om via de studenten een plek van de verbeelding te worden waarbij de werkelijke locatie een rol gaat spelen. Of sterker nog... het uitgangspunt is.”
Ze stelt dat het soms ook behoorlijk confronterend kan zijn om twee weken lang alleen onderzoek te doen op locatie. ”De studenten kunnen helemaal opgaan in het project even los van de drukte van de stad, de faculteit, je “gewone” gang van zaken en andere projecten. Er is echt de ruimte om in het materiaal te duiken en je te focussen op je eigen creatieve proces.”
Alleen op de laatste middag was er even wat regen die voor wat oponthoud zorgde. Verder was het voorafgaand aan en tijdens de Worteldagen stralend weer. De economische impact is zonneklaar. Er wordt door de organisatie ingekocht bij lokale ondernemers en heel veel bezoekers overnachten in Norg en maken gebruik van de gezellige Norger terrassen.