Wat we zoal tegenkomen… maar echt niet de bedoeling is
2.Jul.2024
Wat we zoal tegenkomen…

… maar echt niet de bedoeling is

 

In Noordenveld doet iedereen zijn of haar best om de omgeving schoon te houden. Dat zien we terug op straat en in de manier waarop inwoners hun afval scheiden. Toch zien we soms dingen die, misschien onbedoeld, voor problemen zorgen. Voor de een is dat logisch, maar voor de ander niet. In dit artikel bespreken we daarom een aantal voorbeelden.

 

Voer asbest veilig af 

Kortgeleden vond onze afvalverwerker asbest in het ingezamelde restafval. Een inwoner had volledige asbestplaten in de grijze container gegooid. Naast dat dit risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid, kost dit veel geld. De volledige vrachtwagenlading moet namelijk apart worden verwerkt. De kosten, vaak duizenden euro’s, proberen we te verhalen op de veroorzaker. Als dat niet lukt, blijven het helaas onnodige extra kosten voor de samenleving.

 

Nu was de afvalverwerker de vinder van het asbest. Maar als onze chauffeur het asbest in de vrachtwagen ziet, is hij verplicht om te stoppen met inzamelen. De volledige lading moet onderzocht worden en wordt dan als asbest afgevoerd. Dit zorgt dan ook nog voor veel vertraging bij het legen van de containers.

 

Hoe moet het wel?

Tot 35 vierkante meter mag u asbest zelf verwijderen en afvoeren. U moet hiervoor wel een sloopmelding doen. Asbest kunt u vervolgens gratis naar het Grondstoffencentrum brengen. Heeft u meer dan 35 vierkante meter asbest? Dan moet u een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. Kijk voor informatie over asbest op www.noordenveld.nl/asbest-verwijderen

 

Houd het riool zuiver 

We zijn blij dat veel inwoners de poep van hun hond oprapen. Want niemand is blij als hij of zij in de hondenpoep stapt. Na een flinke regenbui stroomde een put in het centrum van Roden over. Wat bleek? De put zat verstopt met wel vijftig hondenpoepzakjes. Ook op andere plaatsen in de gemeente hebben we dit eerder al gezien.

 

Een verstopping is altijd vervelend, omdat dit voor wateroverlast kan zorgen. Ook kost het ons veel tijd om dit weer op te lossen. Neem hondenpoepzakjes dus mee naar huis en doe ze in de grijze container. Of doe ze in een afvalbak langs de straat, als die in de buurt is. Dank u wel!