Wat is een schuimspaan en waarom kan jouw keuken niet zonder?
26.Aug.2024
Wat is een schuimspaan en waarom kan jouw keuken niet zonder?
Een schuimspaan is het ondergeschoven kindje van het keukengereedschap. Bijna iedereen heeft spatels, lepels, flesopeners, blikopeners, deegrollers, pollepels, gardes en pizzasnijders, maar de schuimspaan ontbreekt nog regelmatig uit het keukengerei. En dat is jammer, want een schuimspaan komt in zoveel gevallen erg goed van pas. Hier vind je meer informatie over de schuimspaan en waarom jouw keuken deze nodig heeft.
Wat is een schuimspaan?
Een schuimspaan is een grote lepel met gaten erin. Deze is ontworpen om solide deeltjes uit iets vloeibaars te halen. Deze deeltjes blijven achter op de schuimspaan en de vloeistof loopt tussen de gaten door de pan weer in.
Er zijn verschillende soorten schuimspanen, zoals ronde en hele grote, maar ook kleinere. Ook worden ze gemaakt van verschillende materialen. De hendel is vaak lang, zodat je ze ook bij diepere pannen kunt gebruiken. Meesterslijpers heeft bijvoorbeeld een uitgebreid en gevarieerd aanbod.
Waar heb je een schuimspaan voor nodig?
Er zijn verschillende situaties waarin een schuimspaan erg goed van pas komt. We hebben de belangrijkste hier voor je op een rijtje gezet.
Waarop moet je letten als je een schuimspaan gaat kopen?
Ben je overtuigd en is het tijd om een schuimspaan aan te schaffen? Gelukkig zijn deze niet heel erg duur. Toch zijn er wel enkele punten om op te letten als je in de winkel staat.
De grootte van de lepel
Er zijn schuimspanen met een grote lepel, soms met een diameter van 15 centimeter of meer. Hier kan je meer mee opscheppen, maar hij past niet in alle pannen. Controleer dus altijd even wat de diameter van je pan is, zodat je geen te grote schuimspaan aanschaft. Heb je de schuimspaan nodig als opscheplepel, dan mag deze best kleiner zijn.
Het materiaal van de schuimspaan
Er zijn schuimspanen die gemaakt zijn van RVS en van plastic. Als je ermee in hete olie gaat scheppen, is het beter om voor RVS te kiezen. Plastic is vaak wat goedkoper, maar is minder bestand tegen hoge hitte. RVS gaat meestal ook wat langer mee.
De grootte van de gaten
Er zijn schuimspanen die lijken op een zeef met een lange steel. Andere hebben een lepel met een net met veel grotere gaten en weer andere hebben gaten met afmetingen die daar tussenin zitten. Grotere gaten laten ook meer door, dus zijn minder geschikt voor het opscheppen van kleine deeltjes.
Elke keuken verdient een schuimspaan
Investeer ook in een schuimspaan voor jouw keuken. Hij komt ongetwijfeld regelmatig heel goed van pas.
Een schuimspaan is het ondergeschoven kindje van het keukengereedschap. Bijna iedereen heeft spatels, lepels, flesopeners, blikopeners, deegrollers, pollepels, gardes en pizzasnijders, maar de schuimspaan ontbreekt nog regelmatig uit het keukengerei. En dat is jammer, want een schuimspaan komt in zoveel gevallen erg goed van pas. Hier vind je meer informatie over de schuimspaan en waarom jouw keuken deze nodig heeft.
Wat is een schuimspaan?
Een schuimspaan is een grote lepel met gaten erin. Deze is ontworpen om solide deeltjes uit iets vloeibaars te halen. Deze deeltjes blijven achter op de schuimspaan en de vloeistof loopt tussen de gaten door de pan weer in.
Er zijn verschillende soorten schuimspanen, zoals ronde en hele grote, maar ook kleinere. Ook worden ze gemaakt van verschillende materialen. De hendel is vaak lang, zodat je ze ook bij diepere pannen kunt gebruiken. Meesterslijpers heeft bijvoorbeeld een uitgebreid en gevarieerd aanbod.
Waar heb je een schuimspaan voor nodig?
Er zijn verschillende situaties waarin een schuimspaan erg goed van pas komt. We hebben de belangrijkste hier voor je op een rijtje gezet.
~ Frituren: met een schuimspaan haal je gemakkelijk je oliebollen, patat of gefrituurde kip uit het vet.
~ Schuim verwijderen: bij het klaarmaken van verschillende gerechten (aardappels, bonen, etc.) kan er schuim ontstaan op het water. Dit schuim schep je gemakkelijk van het oppervlak van het water af met een schuimspaan.
~ Gepocheerde eieren: houd jij van gepocheerde eieren, dan is een schuimspaan een ideaal gereedschap om deze uit het water te halen en op het bord te leggen. Ook gekookte eieren haal je zo gemakkelijk uit het kookwater.
Waarop moet je letten als je een schuimspaan gaat kopen?
Ben je overtuigd en is het tijd om een schuimspaan aan te schaffen? Gelukkig zijn deze niet heel erg duur. Toch zijn er wel enkele punten om op te letten als je in de winkel staat.
De grootte van de lepel
Er zijn schuimspanen met een grote lepel, soms met een diameter van 15 centimeter of meer. Hier kan je meer mee opscheppen, maar hij past niet in alle pannen. Controleer dus altijd even wat de diameter van je pan is, zodat je geen te grote schuimspaan aanschaft. Heb je de schuimspaan nodig als opscheplepel, dan mag deze best kleiner zijn.
Het materiaal van de schuimspaan
Er zijn schuimspanen die gemaakt zijn van RVS en van plastic. Als je ermee in hete olie gaat scheppen, is het beter om voor RVS te kiezen. Plastic is vaak wat goedkoper, maar is minder bestand tegen hoge hitte. RVS gaat meestal ook wat langer mee.
De grootte van de gaten
Er zijn schuimspanen die lijken op een zeef met een lange steel. Andere hebben een lepel met een net met veel grotere gaten en weer andere hebben gaten met afmetingen die daar tussenin zitten. Grotere gaten laten ook meer door, dus zijn minder geschikt voor het opscheppen van kleine deeltjes.
Elke keuken verdient een schuimspaan
Investeer ook in een schuimspaan voor jouw keuken. Hij komt ongetwijfeld regelmatig heel goed van pas.