Steunpilaar 2024 uitgereikt aan Tjerk Bekius
8.Sep.2024
Steunpilaar 2024 uitgereikt aan Tjerk Bekius

 

 

Schitterende historie al jaren lang via beelden levendig gehouden!


Op de Thema-avond Verbindingen van de Stichting Open Monumentendag Westerkwartier Tjerk Bekius  tot zijn verrassing de Steunpilaar 2024! Op de verder succesvolle en goed bezochte thema-avond ontving hij het hierbij behorende certificaat en natuurlijk de Open Monumentendag Westerkwartier-taart uit handen van voorzitter Arnold Bloem en Ina de Lange, team Omgeving en Communicatie van de Lelylijn.

 


In 1965 filmde hij zijn eerste beelden van de Stad Groningen. Volgend jaar legt hij dus al bijna 60 jaar historische steden, gebouwen, gebeurtenissen etc. vast. In 1999 is hij betrokken geraakt bij het Maquetteproject van de CazemierBoerderij in Tolbert. In de afgelopen 25 jaren heeft hij in het kader van "oral history" tal van opnames gemaakt voor Fredewalda. Interviews, verwerkt tot korte documentaires, over bewoners en hun beroepen, omstandigheden en bouwhistorie van de pandjes op de maquette.

Voor tal van organisaties heeft hij documentaires gemaakt, bijv. Historische Kringen, Uitvaartvereniging, Nienoord (spoorwegen), Dorpsverenigingen, IJsbaanvereniging, Hij is vanaf het begin actief bij het GAVA (Groninger Audio Visueel Archief) en was o.a. betrokken bij de oprichting Oog tv.

Al jaren bestaan er ideeën  om oude Westerkwartierders op geluidsband en video verhalen te laten vertellen over vroeger. De mensen die geinterviewd worden moeten iets kunnen vertellen over het leven in het Westerkwartier in de vorige eeuw: hoe hun ouders daar woonden en hoe zij die tijd zelf beleefd hebben. De filmpjes horen bij een huis, bij een object of een thema op de maquette. Er zijn in de loop van de tijd al heel wat filmpjes gemaakt met voornamelijk Tolberters. Tjerk Bekius maakte deze filmpjes. Daarnaast heeft hij recent ook de historie rond de trambaan Drachten naar Groningen vastgelegd.


foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto