Veel deelnemers aan de pubquiz op de Regenboogbijeenkomst in het gemeentehuis
15.Oct.2024
Tijdens de regenboogweek organiseerde de gemeente Noordenveld in samenwerking met Welzijn in Noordenveld (WiN) en het Regenboogcafé een bijeenkomst om bewustwording en acceptatie van de LHBTIQ+-gemeenschap te vergroten. De gemeente Noordenveld is sinds 2017 een regenbooggemeente hetgeen inhoudt dat ze ervoor kiezen om actief beleid te maken omtrent de LHBTIQ+-gemeenschap.

 

Medewerkers van de gemeente Noordenveld konden zich opgeven om deel te nemen aan deze bijeenkomst. Er hadden zich 85 mensen aangemeld hetgeen de organisatie een mooi aantal vond.

 

Wethouder Kirsten Ipema opende de bijeenkomst. Ze gaf onder andere aan dat de kern van het zijn van een regenbooggemeenschap inhoudt dat je mag houden van wie je bent en van een ander wie hij is.

 

Daarna kwamen er twee ervaringsdeskundigen aan het woord. Zoë – Claire vertelde over hoe haar transgenderreis is verlopen. Zij was geboren als man en sinds 1,5 jaar identificeert zij zich als vrouw. Ze ervaart dit als een bevrijding en omarmt zich zoals ze is. Dit is echter wel een lange weg geweest omdat ze altijd bang is geweest dat haar keuze zou leiden tot een sociaal isolement. In de praktijk is ze juist veel tolerantie tegengekomen. Roden ervaart ze als een open gemeenschap. Als boodschap wil ze nog meegeven dat als je niet weet hoe iemand aangesproken wil worden; dat je dat dan vraagt aan de betreffende persoon.

 

Mar Idris vertegentwoordigt de jongere gemeenschap. Voor Mar Idris is het vooral belangrijk dat je met respect aangesproken wordt; onafhankelijk van de vorm.

 

De pubquiz gaf aan de aanwezigen de gelegenheid om hun kennis omtrent de regenbooggemeenschap te testen. Er kwamen heel wat interessante feiten voorbij. Zo blijkt bijvoorbeeld uit cijfers dat de acceptatie van homosexualiteit af lijkt te nemen. Dit lijkt de komen door de druk van sociale media. Helaas kwamen er geen quizwinnaars uit de bus omdat het systeem haperde, maar desalniettemin waren er veel onderwerpen aangesneden die hopelijk leiden tot meer kennis en bewustwording.

 

Buurtwerker van de WiN – Jaïr vertelde daarna nog over hoe het Regenboogcafé in Roden tot stand is gekomen. Bij de eerste bijeenkomst waren er gelijk al 20 deelnemers. Dit laat dus wel zien hoe belangrijk het is om een plek van verbinding te creëren. Voor wie hierin geïnteresseerd is, er is op elke 2e woensdag van de maand van 19.30 tot 21.30 in het Scheepstrakabinet een gratis Queercafé. Gemeentesecretaris Sebastiaan Ruddijs

sloot de bijeenkomst af door aan mooi samen te vatten: “We horen er allemaal bij”. Om deze uitspraak kracht bij te zetten; kreeg eenieder die aanwezig bij deze bijeenkomst; een mooi Drents regenboogspeldje.

Credits Caren Appelman

 


foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto