Noordenveldse begroting sluitend; Inwoners gaan meer betalen en zo'n 30 projecten gaan in de ijskast
16.Oct.2024
Met hangen en wurgen heeft de gemeente Noordenveld een sluitende begroting weten te presenteren. Erg vrolijke geluiden klonken er vandaag niet op het gemeentehuis in Roden, schrijft RTVDrenthe.
De begroting voor komend jaar is rond gekomen met een 'klein voordeel' van 31 duizend euro. "Op een begroting van 110 miljoen is dat echt heel weinig", zegt wethouder Alex Wekema (PvdA/GroenLinks). "En de vooruitzichten zijn ontzettend slecht."
Wat kunnen we nog wel?
Dat heeft alles te maken met het op handen zijnde ravijnjaar 2026. Door een nieuwe verdeling van de gelden vanuit het Rijk aan gemeenten, gaat Noordenveld er naar schatting vijf miljoen euro op achteruit.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is nog met het Rijk in onderhandeling over die herverdeling, maar erg veel zicht op een snelle oplossing is er niet. "Als dat zo doorgaat is straks de vraag: wat kunnen we nog wél?", aldus burgemeester Klaas Smid. Havezate Mensinge ontvangt jaarlijks 25.000 euro extra, vooral om de gestegen energiekosten te compenseren. Daarnaast wordt er 78.000 euro gereserveerd voor onderzoek naar de toekomst van het Speelgoedmuseum.
Inwoners betalen meer
Momenteel hoeft Noordenveld nog niet te bezuinigen, mede door een verhoging van de gemeentelijke lasten voor inwoners. Zo gaat de onroerendzaakbelasting (OZB) met twee procent omhoog en wordt ook begraven duurder. In totaal kost het de Noordenvelder 70 euro per jaar extra.
"Het liefst hadden we nog 2,5 miljoen euro kunnen storten in onze algemene reserves, maar dat doen we nu niet om onze voorzieningen in stand te houden", zegt wethouder Wekema.
Geen beloftes
Of die voorzieningen (denk aan zwembaden, dorpshuizen en openbare ruimte) ook de komende jaren op hetzelfde niveau kunnen blijven, is nog maar de vraag.
"Ik wil er eigenlijk niet op vooruitlopen", zegt Wekema. "Ik hoop dat het Rijk verstandig wordt en denkt: hé, de gemeenten zijn onze belangrijkste partners om onze eigen plannen ook uit te voeren, laten we ze tegemoet komen."
En zo niet? "Dan moeten we onze reserves aanspreken. Het is dan ook te vroeg om te zeggen dat we bepaalde voorzieningen moeten sluiten, dat willen we niet. Maar ik kan niks beloven."
Nu-even-niet-lijst
Aan het begin van de zomer presenteerde de gemeente Noordenveld een 'nu-even-niet-lijst'. Daarop staan zo'n dertig projecten die op stapel staan, maar waar vanwege de financiële situatie even pas op de plaats moet worden gemaakt. Voorbeelden zijn extra investeringen op het sportpark van voetbalvereniging Roden, vernieuwing van het Speed Centre Roden en de parkeerruimte bij de tennisvereniging en het zwembad in Norg.
Wekema benadrukt nog maar eens dat die projecten op een later moment doorgaan. "We laten ook berekeningen doen voor de kosten, zodat we daar rekening mee kunnen houden."
Eén project wordt in ieder geval al van de lijst gehaald. De Nieuweweg in Roden wordt eerder aangepakt, nu blijkt dat de gemeente meer dan zeven ton kan krijgen voor de herinrichting. Voorwaarde is wel dat er binnen een jaar wordt begonnen met de werkzaamheden.
Op 11 november neemt de gemeenteraad van Noordenveld een definitief besluit over de begroting.